Uzroci gljivičnih infekcija

Uzroci gljivičnih infekcija

Uzroci gljivičnih infekcija
  • Objavljeno: Četvrtak, 27.06.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Gljivične infekcije su česte i mogu nastati kao posljedica raznih faktora. Čak 3 od 4 žene pate od gljivične infekcije jednom u životu, a 50% žena i više puta. Drugim riječima, ova vrsta vaginalne infekcije je poprilično česta.

Gljivična infekcija se može pojaviti na više mjesta, a najčešće se pojavljuje u ustima, stopalima i na genitalijama. Kada se gljivična infekcija razvije na području genitalija, može uzrokovati vaginitis, odnosno upalu vagine. Gljivice se mogu proširiti i uzrokovati infekcije kod pretilih osoba koje imaju oštećenu kožu.

Gljivice su prisutne na našem tijelu i igraju važnu ulogu u očuvanju zdravlja. Kada dođe do neravnoteže flore, dolazi do jačeg razmnožavanja gljivica i gljivične infekcije. U vagini se prepoznaje po simptomima kao što su svrab, crvenilo i peckanje.

Zašto se razvija?

Vaše tijelo je u pravilu dovoljno snažno da regulira svaki proces i održava ravnotežu svih tvari. Ponekad dolazi do problema i tijelo nije u stanju neometano obavljati sve funkcije.

Unutrašnjost vagine je poprilično kisela. Uvjeti su pogodni za prisutnost određene razine gljivica, bez da one stvaraju ikakav problem. Ipak, ponekad se dogodi da razina kiselosti padne i dolazi do stanja koje omogućuje nagli rast i razvoj gljivica.

Životne navike i gljivična infekcija

Brojni čimbenici mogu pogodovati razvitku gljivične infekcije. Na primjer, nošenje uske odjeće i donjeg rublja koji su načinjeni od sintetskog materijala i ne dopuštaju dovoljan protok kisika čime potiču razvijanje gljivične infekcije.

Prekomjerna upotreba ženskih higijenskih proizvoda može smanjiti razinu kiselosti vagine i uzrokovati gljivičnu infekciju.

Pretilost također povećava rizik od nastanka gljivične infekcije na području vagine i usta, kao i prekomjeran unos šećera.

Medicinska stanja koja uzrokuju gljivične infekcije

Brojne žene se prvi put suoče s gljivičnim infekcijama tijekom trudnoće ili prilikom uzimanja kontracepcijskih pilula. Neke žene dobiju gljivičnu infekciju tijekom menstruacije zbog hormonalnih promjena koje uzrokuju promjene kiselosti vagine.

Osobe koje pate od dijabetesa također mogu imati problema s gljivičnom infekcijom, naročito ako se razina šećera u krvi ne kontrolira redovito. Bolesti koje oslabljuju imunološki sustava kao što su HIV ili AIDS također mogu uzrokovati česte gljivične infekcije.

Lijekovi koji uzrokuju gljivične infekcije

Neki antibiotici mogu uzrokovati gljivične infekcije zato što smanjuju razinu kiselosti vagine. Antibiotici smanjuju razinu normalnih genitalnih bakterija, što olakšava gljivicama da se razvijaju i razmnožavaju.

Steroidi također mogu uzrokovati gljivičnu infekciju. Što je veća doza i duže razdoblje uzimanja steroida, veći je rizik. Čak i kreme na bazi steroida mogu povećati rizik od nastanka gljivičnih infekcija.

Dobra vijest je da se gljivična infekcija poprilično lako liječi pomoću krema ili vaginaleta. Ako osjetite simptome gljivične infekcije (svrab, crvenilo ili žarenje), svakako se obratite ginekologu.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Bio-Kult
Bio-Kult, 60 kapsula
115.00kn
145.00kn

Bio-Kult sadrži 14 sojeva kulture živih mikroorganizama te je jedini sa 14 sojeva.

KUPI OVDJE
Ladival Children SPF50
Ladival Children SPF50 + GRATIS Ladival Akut gel
118.30kn
136.80kn

Naručite Ladival Children SPF50 i na poklon ćete dobiti Ladival Akut

KUPI OVDJE
Card image cap
Jednokratne maske za lice troslojne, 50 komada
18.99kn
55.00kn

Jednokratne, troslojne maske za lice.

KUPI OVDJE
Card image cap
Skinage Collagen Elegance 10.000, Yasenka
199.00kn
285.00kn

Hrani kožu iznutra, pomaže boljem tenu, potiče rast kose i jača nokte te uspješno smanjuje bore.

KUPI OVDJE
Card image cap
Termo zdjele Avanza white Small paket
149.00kn
163.99kn

Za velike i male, u Small paketu se nalaze dvije veličine termo zdjela (0,6L,5L).

KUPI OVDJE
Card image cap
Probielle Immune, 30 kapsula
79.00kn

Specijalno osmišljena kombinacija sojeva bakterija, vitamina i minerala s ciljem podizanja imuniteta

KUPI OVDJE

Najnovije

Najčitanije