Fetalni alkoholni sindrom

Fetalni alkoholni sindrom

Fetalni alkoholni sindrom
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Fetalni alkoholni sindrom (FAS) je stanje koje proizlazi iz prenatalnog izlaganja alkoholu. Ako pijete tijekom trudnoće, dovodite bebu u opasnost od razvijanja fetalnog alkoholnog sindroma.
Kategorija: Dječje bolesti

Suočavanje i potpora

Psihološki i emocionalni problemi povezani s alkoholnim fetalnim sindromom mogu biti teški za suočavanje. Obitelji i djeca s fetalnim alkoholnim sindromom mogu imati uvelike koristi od podrške profesionalaca te drugih obitelji koje imaju iskustva s FAS-om. Pitajte svog liječnika gdje u vašem mjestu ili okolici ima neka udruga ili organizacija za potporu obitelji i djece s FAS-om.

Kao roditelj djeteta s FAS-om, sljedeće prijedloge možete smatrati korisnima u rješavanju problema povezanih s poremećajima u ponašanju kod djece sa sindromom:

  • Primijenite dnevne rutine koje vašem djetetu mogu postati navika.
  • Stvorite i provodite jednostavna pravila i ograničenja.
  • Istaknite i koristite nagrade kako bi ojačali prihvatljivo ponašanje.
  • Budući da su mnoga djeca sa sindromom jako ranjiva, branite ih da ih druge osobe ne iskorištavaju.
  • Naučite dijete vještinama potrebnima za svakodnevni život.

Stabilan dom je najvažniji čimbenik u zaštiti djece s FAS-om od nekih problema i opasnosti na koje će naići u kasnijem dijelu života, uključujući zlouporabu droge, odustajanje od škole te moguće susrete s maloljetničkim pravosuđem.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!