Fetalni alkoholni sindrom

Fetalni alkoholni sindrom

Fetalni alkoholni sindrom
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Fetalni alkoholni sindrom (FAS) je stanje koje proizlazi iz prenatalnog izlaganja alkoholu. Ako pijete tijekom trudnoće, dovodite bebu u opasnost od razvijanja fetalnog alkoholnog sindroma.
Kategorija: Dječje bolesti

Uzroci fetalnog alkoholnog sindroma

Kada pijete alkohol, on ulazi u krvotok i dostiže do ​​fetusa u razvoju, prelazeći placentu. Budući da fetus sporije metabolizira alkohol od odraslih osoba, koncentracija alkohola u krvi vašeg djeteta koje se tek razvija je veća nego u vašem tijelu. Alkohol se također upliće u opskrbu kisikom te optimalnu prehranu za bebino razvijajuće tkivo, organe i mozak.

Što više pijete dok ste trudni, to je veći rizik za vaše nerođeno dijete. Rizik je prisutan u bilo kojem trenutku tijekom trudnoće. Međutim, umanjene značajke crta lica, srca i drugih organa, kostiju i centralnog živčanog sustava mogu nastati kao rezultat konzumiranja alkohola tijekom prvog tromjesečja, kada su ti dijelovi ploda u ključnim fazama razvoja. U ranim tjednima prvog tromjesečja, mnoge žene ne moraju biti svjesne da su trudne. Alkohol može utjecati na mozak fetusa u bilo kojem trenutku tijekom trudnoće.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!