Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Hrana koja se bori protiv upala

Hrana koja se bori protiv upala

Hrana koja se bori protiv upala
  • Objavljeno: Petak, 22.08.2014.
  • Broj pregleda: 2.856
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kronična upala je zaslužna za različita stanja, od alergija do akni, probavnih tegoba, poremećaja živčanog sustava, autoimunih bolesti i bolova u zglobovima. Protiv kronične upale u tijelu možete se boriti pomoću nekih namirnica za koje su istraživanja pokazala da imaju moćno protuupalno djelovanje.

Grožđice

Iznimno povoljne i pristupačne, grožđice su odličan izvor antioksidanata. Savršen su izbor za grickanje. Sadrže malo kalorija, a puno hranjivih tvari. Grožđice sadrže spojeve koji mogu smanjiti kroničnu upalu u tijelu.

Soja

Grahorice su općenito odlične za borbu protiv upala jer sadrže fitonutrijente. Soja je poznata po tome što može smanjiti razinu C reaktivnog proteina u tijelu, koji je pokazatelj prisutnosti upale. Visoka razina C reaktivnog proteina u tijelu je povezana s povećanim rizikom od nastanka bolesti kardiovaskularnog sustava.

Losos

Losos je možda malo manje povoljan i pristupačan, ali ga povremeno trebate konzumirati jer je odličan izvor omega 3 masnih kiselina. Ako niste ljubitelj lososa, dovoljno je da dnevno pojedete jednu žličicu ribljeg ulja kako biste unijeli adekvatnu količinu omega 3 masnih kiselina, koje su poznate po svom protuupalnom djelovanju.

Bosiljak

Nemojte ignorirati ovaj začin kod pripremanja omiljenih jela. Brojne biljke i začini sadrže visoku količinu fitonutrijenata s moćnim antioksidacijskim svojstvima. Osim bosiljka, možete koristiti i timijan, ružmarin, kurkumu, origano ili cimet. Svi ovi začini imaju odlično protuupalno djelovanje. Bosiljak je u nešto većoj prednosti jer je jako ukusan i može se jesti potpuno svjež, a zbog blagog okusa odgovara za pripremu raznih jela.

Đumbir

Ovaj aromatični korijen je poznat po svom svojstvu da ublažava jutarnje mučnine kod trudnica. Istraživanja su pokazala da đumbir može ublažiti bolove uzrokovane kroničnom upalom u tijelu. Naročito je učinkovit za ublažavanje bolova u zglobovima, koji su uzrokovani artritisom.

Batat

Odličan je za vaše srce, kožu i imunitet. Sadrži vitamin C i E, karotenoide - alfa i beta karoten. Upravo zbog tih spojeva ima odlično protuupalno djelovanje koje će vam pomoći u smanjenju rizika od nastanka različitih bolesti. Namirnice sličnih nutritivnih svojstava su bundeva, dinja i mrkva.

Trešnje

Sadrže antocijanine, vrstu fitonutrijenata, koji imaju odlična antioksidacijska svojstva. Istraživanja su pokazala da trešnje mogu pomoći u prevenciji različitih bolesti, a naročito bolesti krvožilnog sustava, srčanog i moždanog udara.

Kelj

Kelj potiče izlučivanje toksina i otpada iz tijela. Pospješuje rad jetre i probavnog sustava. Druge namirnice, koje imaju slična svojstva, su brokula, prokulice i špinat. Kelj nemojte previše termički obrađivati kako ne bi izgubio svoja nutritivna svojstva.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije