Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Mucanje

Mucanje

Mucanje
  • Objavljeno: Četvrtak, 19.07.2012.
  • Broj pregleda: 1.509
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Definicija

Vjerojatno nema osobe u svijetu koja se nikad nije srela s osobom koja ima poteškoća s mucanjem. Mucanje je poremećaj govora u kojem je normalan tok govora prekinut ponavljanjem i produljivanjem govornih zvukova, slogova ili riječi. Također mucanje možemo definirati kao poremećaj u tečnom govoru kada osoba zna što želi reći, ali njeni govorni mišići i organi (govorni centri u mozgu) nisu dovoljno usklađeni da bi ta riječ bila izgovorena.

Mucanje je staro koliko i govor. Poznato nam je da su se mucanjem bavili čak i u antičkoj grčkoj. Aristotel i Hipokrat su smatrali da mucanje nastaje uslijed poremećaja govornih i dišnih organa. Kroz povijest su se mijenjala i mišljenja i priroda mucanja još uvijek nije do kraja poznata. Tako su u srednjem vijeku u doba inkvizicije mucanje tumačili kao useljenje zlog duha u ljudsko tijelo. S razvojem zanimanja za znanost u 18.st mucanje se tumači kao posljedica bolesnog jezika i organa za govor. Tek početkom 19.st, kad su teoriju počeli proučavati u praksi, znanstvenici su došli do zaključka da bi mogući uzroci mucanja mogli biti neuro-psihički poremećaji.

Statistički podaci govore da 1% svih odraslih osoba i 2-3% djece pate od mucanja. Najprošireniji oblik tog poremećaja je i tzv. ?razvojno mucanje?, odnosno mucanje koje se javlja u razvoju djeteta. Dječaci pate od mucanja češće nego curice što dokazuje sporije sazrijevanje i veću osjetljivost živčanog sustava.

Uzroci mucanja nisu dovoljno istraženi ali s napretkom medicine i spoznaje o nastanku mucanje će biti jasnije. Dosadašnja istraživanja su pokazala da mozak osobe koja muca radi na drugačiji način od mozga osobe koja ne muca. U osobe koja muca dolazi do privremenog nesklada u radu mišića koji su neophodni za govor.

Uzroci mucanja

Predispozicijski uzroci mucanja su oni uzroci koji određuju sklonost djeteta prema mucanju. Često buđenje s plačem, mokrenje u krevet, uzbuđeno trčkara, lako se zaigra, vrlo teško odlazi na spavanje? sve to čini opterećenje na mladi živčani sustav i pogoduje nastanku mucanja. Ako dijete posjeduje jednu ili više predispozicija samo je pitanje vremena kad će se mucanje pojaviti.

Čimbenici koji uvrštavaju dijete u skupinu rizika za pojavu mucanja

Nasljedna sklonost

Proučavanjem obitelji znanstvenici su otkrili da se mucanje češće javlja u nekim obiteljima te postoji velika vjerojatnost da je mucanje nasljedno. Geni koji uzrokuju mucanje nisu još pronađeni. Otprilike trećina osoba koji mucaju imaju rođake s istim problemom.

Ubrzani razvoj govora

Većina djece progovori oko 10.-12. mj. ali ima djece koja prve smislene riječi progovore s 8-9 mj. kod njih govor i usvajanje riječi raste ubrzano pa postoji mogućnost da zbog motoričkih sposobnosti dijete guta glasove ili slogove.

Psihička nestabilnost samog djeteta

Razni strahovi (mrak, paukovi, kukci, psi, voda?) utječu na nestabilnost i opterećuju mladi živčani sustav.

Opća zdravstvena slabost i boležljivost djeteta

Takva djeca snažno reagiraju na okolinu i promjene i zahtijevaju povećanu ljubav, brigu i zaštitu roditelja.

Proizvodni uzroci mucanja su oni uslijed kojih dolazi do mucanja:

  • preopterećenje mozga djeteta s kompliciranim govornim materijalom koji nije pogodan za mentalnu dob djeteta, učenje nekoliko stranih jezika djeteta koji ima sklonost mucanju. Također se može javiti i kao oponašanje tuđeg mucanja
  • psihološki uzroci- razni stresovi, šokovi ili traume ili čak prekomjerna radost; npr. Dijete se uplašilo psa, bilo je svjedokom neke nesreće, učestala svađa roditelja?
  • socijalni uzroci- stvaraju se unutar obitelji- strogost roditelja, zlostavljanje, nepravilan govor roditelja, zapostavljanje različiti tipovi odgoja(baka, djed, mama, tata, dadilja?). Nije ga lako odvojiti od psiholoških uzroka
  • fiziološki uzroci- razne povrede i bolesti mozga i živčanog sustava

Komentari