Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Toksični sastojci u kozmetičkim proizvodima

Toksični sastojci u kozmetičkim proizvodima

Toksični sastojci u kozmetičkim proizvodima
  • Objavljeno: Četvrtak, 03.04.2014.
  • Broj pregleda: 402
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Etikete na kozmetičkim proizvodima je ponekad teško dešifrirati. Kozmetička industrija nije baš regulirana kada je u pitanju označavanje sastojaka kozmetičkih proizvoda. Oznake, kao što su prirodno ili organsko, ne garantiraju da je proizvod uistinu takav.

Kozmetičkim industrijama se daje dosta prostora u korištenju toksičnih sastojaka jer postoji pravilo da se ti sastojci mogu koristiti ako nije isključivo dokazano da škode ljudskom zdravlju. Kada malo bolje razmislimo, za neke spojeve se istraživanja ni nisu provela, a za neke spojeve su istraživanja pokazala da štete ljudskom zdravlju, ali takva istraživanja se često ne smatraju vjerodostojnima iz različitih razloga.

Najbolje što potrošači mogu napraviti je čitanje etiketa na proizvodu kako bi izbjegli kemikalije za koje je poznato da škode ljudskom zdravlju. Donosimo vam listu toksičnih kemikalija.

Ugljeni katran

Poznat je kao kancerogen i zabranjen je na području Europske Unije, ali se još uvijek koristi na području Sjeverne Amerike. Prisutan je u proizvodima za suhu kožu, šamponima protiv ušiju i peruti.

DEA/TEA/MEA

Također se sumnja da imaju kancerogena svojstva, a koriste se kao emulgatori u šamponima, gelovima za tuširanje i sapunima.

Etoksilirani tenzidi i 1.4 - dioksan

Nikada nisu navedeni na etiketama jer su nusprodukt kancerogenog etilen oksida koji se dodaje u spojeve kako bi oni postali manje intenzivni. Izbjegavajte sve proizvode koji na etiketama sadrže slova „eth".

Formaldehidi

Najvjerojatnije su kancerogeni i iritiraju kožu. Najčešće se nalaze u proizvodima za nokte, bojama za kosu, ljepilima za umjetne trepavice i nekim šamponima.

Mirisi

Oni su odlični za prikrivanje kemikalija. Mirisi su povezani s glavoboljama, vrtoglavicama, astmom i alergijama.

Hidrokinon

Koristi se za posvjetljivanje kože, odnosno tamnih mrlja na koži. U Velikoj Britaniji je zabranjen, a povezan je s nastankom raka i ugrožavanjem zdravlja reproduktivnog sustava.

Olovo

Ovaj kancerogeni spoj se često nalazi u ruževima i bojama za kosu. Nikada nije naveden zato što službeno nije sastojak.

Živa

Ovaj spoj je poznat kao alergen koji narušava razvoj mozga. Pronalazimo ga u maskarama i nekim kapima za oči.

Oksibenzon

Aktivni sastojak u kremama za sunčanje koji se akumulira u masnom tkivu i povezan je s alergijama, hormonalnom neravnotežom, oštećenjem stanica i niskom porođajnom težinom.

Parabeni

Pronalazimo ih u jako velikom broju kozmetičkih proizvoda. Povezani su s rakom, poremećajem u radu endokrinog sustava i oštećenjem zdravlja reproduktivnih organa.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za sigurno izlaganje suncu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari