Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

AIDS se razvija brže kod žena

AIDS se razvija brže kod žena

AIDS se razvija brže kod žena
  • Objavljeno: Nedjelja, 19.07.2009.
  • Broj pregleda: 579
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Novo istraživanje moglo bi objasniti zašto HIV pozitivne žene brže razvijaju sidu nego HIV pozitivni muškarci, čak i ako imaju istu količinu virusa u tijelu. Znanstvenici s Ragon instituta pri Općoj bolnici Massachusetts, te s poznatih američkih Sveučilišta MIT i Harvard, otkrili su da receptorska molekula uključena u prepoznavanje HIV-1 virusa, koji je jedan od dvaju poznatih tipova virusa, odgovara na virus drugačije kod žena, a drugačije kod muškaraca.Zbog različitog odgovora kod žena i muškaraca postoje i razlike u kroničnoj aktivaciji limfocita T, a što je dobro poznati pokazatelj napretka bolesti.

Istraživači su rezultate objavili u časopisu Nature Medicine, a vjeruju da bi to otkriće moglo poslužiti za razvoj novih lijekova. Jedan od autora istraživanja, dr. Marcus Altfeld, koji radi na Odjelu za infektivne bolesti spomenute bolnice, komentirao je: „Ovo istraživanje može pomoći u rasvjetljavanju razlika zamijećenih kod muškaraca i kod žena zaraženih HIV-1 virusom, a koje se odnose na razvoj bolesti, tako što pokazuje da imuni sustav žena i muškaraca različito odgovara na virus.“ „Ako se fokusiramo posebno na aktivaciju imunog sustava, a posebno na replikaciju virusa, mogli bismo doći do novih terapeutskih pristupa za ograničavanje patoloških oštećenja nastalih djelovanjem HIV-1 virusa,“ objasnio je.

Oba tipa virusa prenose se tjelesnim tekućinama i uzrokuju Sindrom stečenog gubitka imunosti, bolest poznatu pod francuskom kraticom SIDA, ili engleskom AIDS.

Na svijetu je trenutačno oko 35 milijuna ljudi zaraženih HIV-om, a svakih 8 sekundi zarazi se jedna osoba.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti