Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Akupresura može što i sedativi

Akupresura može što i sedativi

Akupresura može što i sedativi
  • Objavljeno: Petak, 10.10.2008.
  • Broj pregleda: 145
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Istraživači s američkih Sveučilišta University of California, Irvine (UCI) i Yale University liječili su 52 djece u dobi od 8 do 17 godina akupresurnim kuglicama, prije nego što su bila podvrgnuta endoskopskoj operaciji želuca.

Pola djece bilo je tretirano akupresurnim kuglicama na točci Extra-1, koja je smještena između obrva, a ostala su djeca bila tretirana kuglicama na mjestu iznad lijeve obrve, za koje nije dokazan nikakav klinički učinak.

Istraživači, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Anesthesia & Analgesia, otkrili su da se razina anksioznosti smanjila u razdoblju od 30 minuta kod djece koja su bila tretirana kuglicama u točki Extra-1.

Za razliku od toga, u kontrolnoj skupini razina anksioznosti se povećala u istom razdoblju.

Voditelj istraživanja dr. Zeev Kain, predstojnik katedre za anesteziologiju i intenzivno liječenje na Sveučilištu UCI, komentirao je: Anksioznost koja se kod djece pojavljuje prije operacije je loša zbog emocionalnog učinka na djecu i roditelje, te može dovesti do produženja vremena potrebnog za oporavak i povećati upotrebu analgetika za poslijeoperativnu bol.

Kod akupresure je sjajno to što nije skupa i nema nuspojava, zaključio je. Otkriće pokazuje da bi se akupresuru moglo koristiti kao vrijednu alternativu sedativima, koji uzrokuju poslijeoperativnu mučninu.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti