Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Bez negativnih emocija bi poludjeli

Bez negativnih emocija bi poludjeli

Bez negativnih emocija bi poludjeli
  • Objavljeno: Četvrtak, 22.10.2009.
  • Broj pregleda: 1.833
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Osjećaji su toliko moćni da su nas u stanju podići u visine i odmah zatim baciti u ponor depresije. No oni se izvan konteksta ipak ne bi trebali dijeliti u negativne i pozitivne.

Sve što osjećamo ima svoju funkciju: stavi nas u stanje pripravnosti, uspostavlja odnose s okolinom... Zato je vrlo bitno razumijeti vlastite emocije, naučiti ih prepoznati i pratiti, piše zena.blic.

Nepopravljivi romantičari će se razočarati ali znanost je dokazala da srce, zapravo, nema ništa s osjećajima. Sive stanice mozga igraju glavnu ulogu. Svako osjećanje, bilo pozitivno ili negativno, dolazi iz glave.

U sklopu mozga djeluje dio tzk. 'emotivni mozak' koja prima vanjske impulse, prerađuje ih i aktivira tijelo. Primjerice, ako osjetimo strah, bježimo ili nam se noge paraliziraju, kad smo zaljubljeni, srce nam brže kuca ili se pojačava znojenje.

U takozvane primitivne emocije svrstavaju se strah, seksualno uzbuđenje ili bijes. Njih kontrolira amigdale, mali nukleusa sive mase, koji se nalazi u unutrašnjosti limbičkog sistema mozga. Dođe li do oštećenja na ovom dijelu mozga čovek više nije u stanju osjetiti 'prvobitnu' emociju, strah, ali je zato može osjetiti sreću ili ljubav koja se nalazi u grupi složenih osjećaja u kojoj su i samilost, kajanje...

Uloga emocija
Anksioznost i zabrinutost - obrambene su emocije jer nas pripremaju na opasnost ili nemio događaj nakon čega smo spremniji ispravno odreagirati
Bijes i srdžba - također pomažu da se odbranimo i ne dozvolimo zlostavljanje
Tuga i melankonija - Potrebne su nam da bismo mogli prebroditi šok zbog gubitka
Strast i nježnost - Neophodni su za stvaranje jakih i trajnih veza. Garantiraju i produžetak vrste
Entuzijazam i polet - Neophodni su da bismo zapravo bilo što ostvarivali
Gađenje i prezir - Čuvaju nas od situacija i osoba koje smatramo negativnima.

Preporučamo vam odličnu knjigu o iracionalnim vjerovanjima dviju doktorica psihologije dr. Dubravke Miljković i dr. Majde Rijavec; Kako postati i ostati (ne)sretan

 

 

 

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Godišnji horoskop za 2017. godinu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti