Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Cjepivo Rotarix registrirano u Hrvatskoj

Cjepivo Rotarix registrirano u Hrvatskoj

Cjepivo Rotarix registrirano u Hrvatskoj
  • Objavljeno: Srijeda, 09.07.2008.
  • Broj pregleda: 433
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Cjepivo Rotarix za djecu najmlađe dobi, protiv rotavirusnih gastroenteritisa koje obilježavaju proljev i visoka temperatura, dobilo je krajem lipnja odobrenje Agencije za lijekova i medicinske proizvode za puštanje u promet u Hrvatskoj, priopćila je danas farmaceutska kompanija GlaxoSmithKline (GSK).

Rotarix je prvo takvo cjepivo registrirano u Hrvatskoj, a u ljekarnama bi se, po očekivanjima, moglo naći na jesen nakon što prođe obvezna ispitivanja u Agenciji za lijekove i medicinske proizvode. Cijena cjepiva kretat će se između 350 i 400 kuna.

U GSK-u najavljuju da će zatražiti i uvrštavanje cjepiva u tzv. obvezni kalendar cijepljenja, s obzirom na učestalost rotavirusnih gastroenteritisa u djece.

Klinička ispitivanja u Europi, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Lancet, pokazala su da je Rotarix djelotvoran protiv pet najčešćih tipova rotavirusa (G1, G2, G3, G4 i G9), koji su odgovorni za više od 98 posto slučajeva rotavirusnog gastroenteritisa u Europi tijekom prve dvije godine djetetova života.

Cjepivo se primjenjuje u dvije doze najkasnije do šest mjeseci djetetova života, a može se davati istodobno s drugim cjepivima uobičajenim u dječjoj dobi.

Rotarix sadrži oslabljeni rotavirus - uzročnik infekcije u ljudi, a procjepljivanjem se osigurava zaštita od teških proljeva i dugotrajna djelotvornost koja smanjuje učestalost prijama u bolnicu zbog te bolesti.

Uporaba Rotarixa odobrena je u 101 državi, a u promet je pušten u ukupno 66 zemalja. U nekim je zemljama uključen u nacionalne programe procjepljivanja pučanstva.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti