Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Dugotrajno sjedenje i problemi koje donosi

Dugotrajno sjedenje i problemi koje donosi

Dugotrajno sjedenje i problemi koje donosi
  • Objavljeno: Četvrtak, 15.04.2010.
  • Broj pregleda: 5.859
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Dok čitate ovaj članak vjerojatno sjedite zavaljeni u vaše stolice ili fotelje uopće ne razmišljajući o tome kako dugotrajno sjedenje i (ne)aktivnost utječe na naše fizičko stanje kod kojeg se smetnje često manifestiraju u obliku boli, te u kojoj mjeri se koriste rehabilitacijske usluge i koliko one po osobnoj procjeni ispitanika mogu riješiti nastale probleme. Terapijski centar ReAktiva proveo je istraživanje u kojem je sudjelovalo 138 ispitanika koji su ispunjavali anketu. Većina ispitanika je u dobnoj skupini radno aktivnih, s tim da su od toga većinom žene, a u manjem broju muškarci.

Osnovni kriteriji za procjenu fizičke aktivnosti ispitanika su bili: koliko sati dnevno provode u sjedećem položaju i koliko često su fizički aktivni (sport, šetnja, posao). 36% ispitanika provodi 6 do 9 sati dnevno u sjedećem položaju, a njih 28% i više od 9 sati. 18% ispitanika provodi 3 do 6 sati dnevno u sjedećem položaju, a 18% do 3 sata. Drugi kriterij je bio da procjene učestalost fizičke aktivnosti rekreativno ili profesionalno. Rezultati pokazuju da su neki ispitanici (njih 48%) aktivni nekoliko puta tjedno, dok se njih 21% izjasnilo da gotovo nisu aktivni. 24% ih je aktivno nekoliko puta mjesečno, a 7% jednom mjesečno.

Ispitanicima je zatim ponuđena lista najčešćih tegoba koje se javljaju kao posljedica dugotrajnog sjedenja i neaktivnosti: bolovi u vratu, bolovi u leđima, bolovi u ramenima, glavobolje, trnci u rukama, ili osjećaj težine i tromosti, a od njih je traženo da procijene kolika je kod njih učestalost pojavljivanja ovih simptoma. Tegobe koje su označene kao prisutne kod većine ispitanika su bolovi u leđima i vratu.

Bolovi u leđima se učestalo javljaju kod polovine ispitanika, a kod trećine njih ti bolovi se javljaju ponekad. Bolovi u vratu se učestalo javljaju kod trećine ispitanika a kod više od trećine njih ti bolovi se javljaju ponekad.

Provjerite koje stvari morate prestati raditi ako osjećate bolove u leđima!

Od ostalih tegoba koje su ponuđene kao odgovor skoro polovica ispitanika ponekad ima osjećaj težine i tromosti, trećina ih ponekad ima glavobolje, a skoro polovica gotovo nikad nema trnce u rukama. Napravljena je i poveznica između ispitanika koji učestalo imaju bolove u leđima i vremenu koje provode u sjedećem položaju. Pokazalo se da njih 64% provodi 6 do 9 sati i više u sjedećem položaju.

Zatim je traženo da na ljestvici od 1 do 5 opišu intenzitet bolova tj. tegoba koje osjećaju, gdje je 1 opisana kao umjerena bol, a 5 neizdrživa. Za prikaz su uzeli 2 najčešća simptoma: bolovi u leđima i bolovi u vratu. Rezultati pokazuju da je bol u leđima intenziteta 3 prema 4 i 5, a bol u vratu da je srednjeg intenziteta 2 i 3. Osjećaj težine i tromosti se najčešće definira intenzitetom od 1 do 3, trnci u rukama intenzitetom 1. Bolovi u ramenima su podjednako definirani intenzitetima od 1 do 4, a mali broj ispitanika nema bolove u ramenima. Glavobolje su opisane intenzitetima od 1, 3 i 5.

U drugom dijelu istraživanja su pitali ispitanike da li su do sada koristili rehabilitacijske usluge. Skoro polovica ispitanika je koristilo rehabilitacijske usluge, a njih više od pola (57%) nije. Od onih ispitanika koji su koristili rehabilitacijske usluge više je ispitanika koji duže dnevno provedu u sjedećem položaju (njih 68% sjedi od 6 do 9 sati i više dnevno). Od ispitanika je traženo da iznesu svoje mišljenje o tome da li su njihove tegobe rehabilitacijom riješene. Od onih ispitanika koji su koristili rehabilitacijske usluge njih 68% smatra da njihove tegobe nisu riješene.

Saznajte koje rizike donosi sjedilački način života!

Razloga za to može biti puno, ali bazirano na dosadašnjem iskustvu u terapijskom centru ReAktiva slobodni su zaključiti da je od presudne važnosti kvaliteta terapije koju su primali, dosljednost i primjena novostečenih obrazaca u svakodnevnom životu. Nije dovoljno odraditi određeni broj terapija i zaključiti da je time problem riješen. Treba konstantno raditi na svom tijelu, unaprjeđivati fizičku aktivnost i tražiti najbolji model aktivacije i prevencije problema, model koji mora biti kreiran prema individualnim kriterijima.

Dugotrajno sjedenje može biti uzrok mnogih problema od kojih su najčešći bolovi u leđima i vratu. Da bi se prevenirale neželjene posljedice, uz klasičnu fizičku aktivnost koja mora biti dio redovnog načina življenja, u obliku sporta, šetnji itd. potrebno je aktivirati i strukture za vrijeme samog sjedenja, da taj sjedeći položaj ne bude pasivan nego aktivan, da se konstantno aktiviraju strukture tijela tijekom sjedenja, te da se koriste veći i češći obrasci pokreta.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti