Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kofein negativno utječe na djecu

Kofein negativno utječe na djecu

Kofein negativno utječe na djecu
  • Objavljeno: Petak, 17.12.2010.
  • Broj pregleda: 1.148
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Konzumacija kofeina kod djece često se krivi za probleme spavanja i mokrenja u krevet.

Informacije o konzumaciji kofeina kod djeteta su ograničene, a mnogi roditelji ne mogu znati količinu ili posljedice koje može imati konzumacija kofeina na njihovo dijete. U najnovijem istraživanju, znanstvenici su otkrili kako 75% ispitane djece konzumira kofein na dnevnoj bazi, a što više kofeina konzumiraju, manje i spavaju.

Dr. William Warzak i njegove kolege sa Sveučilišta u Nebraski, ispitali su roditelje od preko 200 djece u dobi od 5. do 12. godina, tijekom rutinske posjete pedijatrijskoj klinici. Roditelji su zamoljeni da nabroje vrste i količine pića i grickalica koje njihovo dijete dnevno konzumira.

Prema dr. Warzaku, „Neka djeca u dobi od 5. godina konzumirala su količinu koja je ekvivalent čaše gaziranog soka."

Autori su također uočili kako starija djeca piju još više takvih pića.

„Djeca u dobi od 8. i 12. godina konzumiraju prosječno 109 mg dnevno," objašnjava Dr. Warzak, „što je ekvivalent od gotovo 3 čaše gaziranog soka."

No istraživači su otkrili kako kofein nije povezan s mokrenjem u krevet kod te djece.

„Suprotno uvriježenom mišljenju," dr. Evans, koautor i statističar, pojašnjava, „djeca nemaju veću vjerojatnost da će mokriti u krevet ako su konzumirali kofein, unatoč činjenici da je kofein diuretik."

Autori istraživanja naglašavaju važnost roditeljske svjesnosti o djetetovoj konzumaciji kofeina.

„Roditelji trebaju biti svjesni potencijalno negativnog utjecaja kofeina na djetetovu kvalitetu sna i normalno svakodnevno funkcioniranje," napominje dr. Warzak, a prenosi portal MedicalNewsToday.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti