Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Krumpir ipak ne uzrokuje dijabetes

Krumpir ipak ne uzrokuje dijabetes

Krumpir ipak ne uzrokuje dijabetes
  • Objavljeno: Četvrtak, 22.11.2012.
  • Broj pregleda: 2.445
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Centar za preliminarna istraživanja iz San Diega objavio je rezultate istraživanja koje pokazuje kako navika jedenja krumpira (pečenog, kuhanog ili pire krumpira) nije povezana s razvojem pretilosti, dijabetesa tipa 2 ili povišene razine C reaktivnog proteina (CRP) koji ukazuje na sustavne upale.

Ta su saznanja ispravna, pod uvjetom da su ostali faktori, poput dobi, spola, rase ili stupnja educiranosti, uzeti u obzir i kontrolirani. Naime, prijašnje su studije zanemarile utjecaj demografskih faktora koji su mogli utjecati, pa čak i zbuniti istraživače.

"Jedna od postavki ovog istraživanja bila je pretpostavka da demografski faktori - prvenstveno (socio)ekonomski status, mogu utjecati na konzumaciju krumpira, ali i pojave pretilosti i dijabetesa. Zato smo ih posebno kontrolirali", rekao je Adam Drewnowski, dr. filozofije, profesor epidemiologije i voditelj programa nutricionističkih znanosti na Sveučilištu u Washingtonu. 

Dr. Drewnowski i njegovi suradnici su ispitali i analizirali dnevni unos hrane i zdravstvene kartone na uzorku od 5800 odraslih osoba u dva vremenska perioda (od 2003. do 2004. godine i od 2005. do 2006. godine).

Nakon što su uzeli u obzir i demografske varijable, istraživači nisu pronašli nikakvu vezu između učestalosti konzumacije krumpira i pretilosti, dijabetesa ili povišene razine C reaktivnog proteina.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti