Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Letenje i glavobolja

Letenje i glavobolja

Letenje i glavobolja
  • Objavljeno: Četvrtak, 04.09.2008.
  • Broj pregleda: 562
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Glavobolja povezana sa zračnim prijevozom se čini da predstavlja velik i bolan problem, izvjestili su istraživači iz Izraela. U studiji koja je uklučivala 906 muškaraca i žena koji su letili avionom više od jednom, blizu 6% ih je prijavilo da su imali glavobolje povezane s letom.

Prema podatku o 3.3 bilijuna sjedišta dostupnih svake godine na komercijalnim letovima, sa popunjenošću od 70%, dr. Israel Potasman i njegovi kolege s Bnai Zion Medical Center, Haifa su procijenili da 100 milijuna ljudi pati godišnje od glavobolje povezane s letenjem avionom.

Ovi rezultati imaju ogroman utjecaj na oboje, i osjećaj patnje i ekonomiju, napisali su u medicinskom časopisu Cephalgia. Postoji veći broj mehanizama koji bi mogli utjecati na pojavu glavobolje tijekom leta, uključujući stres, slabiju kvalitetu zraka, buku motora i promjene u barometarskom tlaku, naglasili su autori. Da bi istražili učestalost glavobolja povezanih s letovima, nadgledali su postetitelje putne klinike u njihovom medicinskom centru.

Više od jednog na njih pet sudionika studije je imalo glavobolje barem jednom mjesečno koje nisu bile povezane s letenjem, pronašli su istraživači. Ali samo nešto više od polovice od 5.7% onih koji su imali prijavljene glavobolje povezane s letenjem su imali pojavu glavobolja tako učestalo. Također su bili nešto skloniji i pojavi migrene. 2/3 onih koji su imali glavobolje povezane s letenjem su bile žene, i 1/3 ih je imala pojavu glavobolje u obiteljskoj povijesti bolesti.

Među onima s glavoboljom povezanom uz letenje, 19.2% ih je izjavilo da imaju glavobolju svaki put kada lete. Blizu ¼ su rekli da imaju glavobolju koja se pogoršava za vrijeme uzleta, a 1/5 je rekla da bol postaje izraženija kada se avion spušta prema Mrtvom Moru što je oko 400 m ispod razine mora, a što bi upućivalo da bi barometarski tlak mogao biti jedan od faktora.

Prosječna dob sudionika studije, koji su došli u Kliniku da bi se cijepili prije puta u tropske krajeve, je bila 33 godine, naglasili su autori, tako da su propustili mnoge starije poslovne putnike koje lete prema Europi ili Sjedinjenim Američkim Državama. Velika većina pregledanih (njih 97%) su rekli da su letili ekonomskom klasom.

Ova studija, zaključili su istraživači, upućuje na činjenicu da glavobolja povezana s letenjem utječe na značajan broj populacije koja putujue.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti