Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Najsretniji smo u 74. godini

Najsretniji smo u 74. godini

Najsretniji smo u 74. godini
  • Objavljeno: Srijeda, 24.02.2010.
  • Broj pregleda: 525
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Prema rezultatima novog istraživanja, sedamdesetogodišnjaci su najzadovoljniji dio stanovništva. Manje odgovornosti, financijskih briga i više vremena samo za sebe dovodi od većeg zadovoljstva u životu.

Osjećaj sreće je u opadanju od tinejdžerskih godina od četrdesetih, a u dobi oko 46. godine ta krivulja pada se zaustavlja da bi zatim polako počela rasti te svoj vrhunac doživi u 74. godini.

Znanstvenici iz Njemačke i SAD-a redovito su ispitivali 21.000 muškarac i žena o tome koliko su sretni i zadovoljno svojim životima, a zadovoljstvo su ocjenjivali ocjenama od jedan do sedam, gdje je sedmica naravno označavala kompletno zadovoljstvo.

U kasnim tinejdžerskim godinama djevojke i mladići uglavnom su davali ocjenu 5,5, da bi ta ocjena pala na pet u dobi od 40 godina. No u 74. godini ocjena se popela na 5,9 što je ujedno najviši prosjek u ovom istraživanju.

U usporedbi s mlađim ljudima, starijima su puno važniji emocionalni aspekti društvenih interakcija i češće pamte emocionalni sadržaj svojih iskustava, objašnjavaju znanstvenici svoje rezultate.

Podizanje obitelji, kupovanje kuće i građenje karijere, stresno su iskustvo za ljude u dvadesetim i tridesetim godinama.

 

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Godišnji horoskop za 2017. godinu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti