Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prvi hrvatski dan raka glave i vrata

Prvi hrvatski dan raka glave i vrata

Prvi hrvatski dan raka glave i vrata
  • Objavljeno: Subota, 20.06.2009.
  • Broj pregleda: 1.507
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Prvi hrvatski dan raka glave i vrata obilježit će se u utorak, 23. lipnja, pod sloganom "Želimo govoriti", besplatnim specijalističkim pregledima na koje građani mogu doći bez prethodnog naručivanja na odjele 13 bolnica u cijeloj Hrvatskoj.

Cilj kampanje je podizanje svijesti o raku glave i vrata, simptomima, rizicima, dijagnostici i liječenju te poticanje odlaska na pregled specijalisti, kazao je na konferenciji za novinare Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka, koja u suradnji sa Zagrebačkom ligom protiv raka i Hrvatskom zajednicom laringektomiranih organizira akciju.

Potporu kampanji daju i Hrvatsko onkološko društvo i Hrvatsko društvo za maksilofacijalnu, rekonstrukcijsku i plastičnu kirurgiju glave i vrata.

Specijalistički pregledi obavljat će se od 16 do 20 sati na maksilofacijalnim (MFK), odnosno otorinolaringološkim (ORL) odjelima u bolnicama: KB Dubrava (ORL i MFK), OB Sveti Duh (ORL), KB Merkur (ORL), KB Osijek (MFK), KBC Split (MFK), Klinika za MFK Rijeka, OB Pula (ORL i MFK), OB Dubrovnik (ORL), OB Bjelovar (ORL), OB Slavonski Brod (ORL i MFK), OB Varaždin (ORL), OB Požega (ORL i MFK) i OB Sisak.

Ukazujući na važnost podizanja svijesti o tim zloćudnim bolestima, Eljuga je upozorio na nisku razinu znanja o tim karcinomima kojima su glavni čimbenici rizika pušenje i alkohol te infekcije HPV-om.

Izvijestio je o istraživanju u EU prema kojemu čak 75% ispitanika u 7 zemalja nikada nije čulo za tu vrstu raka.

U Hrvatskoj godišnje od te zloćudne bolesti oboli oko 1100 osoba, dok u Europi oboli oko 140000 a umre 65000.

Mišo Virag, predsjednik Hrvatskog društva za MFK, plastičnu i rekonstrukcijsku kirurgiju glave i vrata te predstojnik Klinike za kirurgiju lica, čeljusti i usta KB Dubrava, osvrnuo se na simptome, dijagnostiku i liječenje raka glave i vrata, istaknuvši važnost rane dijagnostike jer simptomi raka glave i vrata ovise o lokaciji tumora i često su nespecifični zbog čega ih oboljeli nerijetko zanemaruju.

Otkrivanje raka u ranom stadiju omogućava i učinkovitije liječenje te povećava stopu izlječenja, kazao je dodajući da je multidisciplinarni pristup ključan u liječenju.

O incidenciji, prevalenciji i čimbenicima rizika govorio je Eduard Vrdoljak, predsjednik Hrvatskog onkološkog društva, upozorivši da je u posljednjih nekoliko godina zabilježena veća učestalost pojave ove vrste raka kod mlađe populacije, koja ne puši i ne pije.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti