Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Raspoloženje i jajnici

Raspoloženje i jajnici

Raspoloženje i jajnici
  • Objavljeno: Petak, 20.02.2009.
  • Broj pregleda: 741
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

...je visoka i zahtijeva rutinski probir i agresivno liječenje istih o čemu su istraživači izvijestili u časopisu „Fertility and Sterility“, objavljeno je na Reuters Health.

U prethodnoj studiji, dr. Anuja Dokras, s University of Pennsylvania i njeni kolege su otkrili visoku učestalost depresije (35%) među ženama s policističnim jajnicima (PCO), što je bilo za 10.7% viša učestalost naspram kontrolnih sudionica. Trenutni izvještaj je nastavak studije da bi se utvrdila učestalost poremećaja raspoloženja i učestalost pojave novih slučajeva.

60 od početnih 100 žena koje su sudjelovale u drugoj studiji, je provelo prosječno 22 mjeseca iza prve studije.
Učestalost depresije se povećala na 40%. 15% je imalo panični sindrom ili drugi anksiozni poremećaj, i 23% ih je imalo sindrom prejedanja. 57% (34) sudionica studije je bilo pogođeno s barem jednim poremećajem mentalnog zdravlja.

Autori studije su uočili da je bilo 11 novih slučajeva depresije. Od 20 sudionica kojima je dijagnosticirana depresija tijekom rane procjene, 5 njih (25%) ih je ipak imalo težak depresivni poremećaj, unatoč liječenju.

„Visoka učestalost pojave depresije i stalno pojavljivanje novih slučajeva u ovoj populaciji upućuje na to da bi inicijalna procjena žena s PCO trebala uključivati i procjenu poremećaja mentalnog zdravlja.“, savjetovali su Dokras i suradnici.

Savjetovali su da liječnici primjene procjenu metalnog statusa svojih pacijentica s PCO putem upitnika zbog probira na poremećaje prehrane i anksioznosti, kao i depresije.

Također su savjetovali da bi pacijentice trebalo uputiti i dermatologu i stručnjacima za savjetovanje o prehrani i tjelesnoj težini s obzirom da su pojačana dlakavost, akne i povećanje tjelesne težine povezani s PCO i mogli bi pridonijeti emocionalnim problemima.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Godišnji horoskop za 2017. godinu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti