Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Soja protiv raka dojke

Soja protiv raka dojke

Soja protiv raka dojke
  • Objavljeno: Utorak, 31.03.2009.
  • Broj pregleda: 777
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Istraživači su ispitali 597 žena koje su oboljele od raka dojke i 966 zdravih žena, koje su bili porijeklom iz Kine, Japana ili sa Filipina, no živjele su u SAD-u.

Otkrili su da je velik unos soje u djetinjstvu povezan sa 58% manjom vjerojatnošću za razvoj raka dojke, dok je velik unos soje u adolescenciji ili u odrasloj dobi povezan sa 20% do 25% manjom vjerojatnošću.

Dr. Regina Zeiglr, iz Odjela za epidemiologiju i genetiku Američkog nacionalnog instituta za rak, istakla je da bijelkinje u americi imaju puno veći rizik za rak dojke no žene u Kini ili Japanu.

„No, kada se žena iz Azije preseli u SAD, rizik za rak dojke povećava joj se iz generacije u generaciju i doseže rizik koji imaju bjelkinje koje žive u SAD-u, što ukazuje da su vanjski čimbenici, a ne genetika, odgovorni za razlike među državama,“ objasnila je.

Mada rezultati istraživanja ukazuju na „značajnu“ vezu između uzimanja soje u djetinjstvu i smanjenog rizika za rak dojke, dr. Ziegler istakla je kako je potrebno provesti daljnja istraživanja.

Izjavila je: „Ovo je prvo istraživanje koje procjenjuje vezu između unosa soje u djetinjstvu i razvoja raka dojke, i ovaj jedan jedini rezultat nije dovoljan da bi se mogle iznijeti preporuke za sve ljude.“

Soja se u Kini upotrebljava već 5.000 godina, a i kod se može naći u mnogim prehrambenim proizvodima, kao što su nadomjesci za mliječne proizvode.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti