Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Stres oštećuje imunitet djece

Stres oštećuje imunitet djece

Stres oštećuje imunitet djece
  • Objavljeno: Srijeda, 11.02.2009.
  • Broj pregleda: 1.678
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

... objavljeno je na Ivanhoe novostima.

Istraživači na University of Wiconsin-Madison pregledali su učinak stresnih događaja na dječji imuni sustav. Imuni sustav, prema objašnjenju, nije potpuno razvijen pri rođenju. Kako se imune stanice razvijaju reguliraju se i na njih utječu utjecaji iz okoline u tim ranim fazama.

Procjena skupine adolescenata s poviješću fizičkog zlostavljanja i stresne atmosfere u obiteljskom domu otkrila je da su ta djeca imala više razine protutijela na virus herpesa simpleksa tip 1(HSV-1), što je upućivalo na to da je njihov imuni sustav kompromitiran. Oko dvije trećine populacije u Sjedinjenim Američkim Državama ima u sebi taj virus, koji uzrokuje mjehuriće i kraste u području usana. Pojedinci sa zdravim imunim sustavom u mogućnosti su držati virus pod nadzorom, i rijetko imaju simptome. Pojedinci s oslabljenim imunim sustavom imaju problema s odupiranjem virusu i proizvode protutijela na virus.

«Čak i ako se promijenila okolina djeteta, fiziološki su oni i dalje odgovarali na stres», izjavio je Seth Pollak, stariji autor i profesor psihologije i pedijatrije na University of Wisconsin-Madison. «To može utjecati na njihovo učenje i ponašanje, i kompromitirani imuni sustav će utjecati na zdravlje te djece.»

Studija je objavljena u siječnju 2009. godine u časopisu «Proceedings of the National Academy of Sciences».

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti