Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Umjereno konzumiranje alkohola štiti od bolesti srca

Umjereno konzumiranje alkohola štiti od bolesti srca

Umjereno konzumiranje alkohola štiti od bolesti srca
  • Objavljeno: Četvrtak, 24.02.2011.
  • Broj pregleda: 2.025
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Osobe koji piju alkohol u umjerenim količinama (oko jednog pića dnevno ili manje) imaju 14-25% manju vjerojatnost da će im se razviti srčane bolesti u usporedbi s onima koji uopće ne piju alkohol, donosi nam najnovije istraživanje pod vodstvom profesora William Ghalia sa Sveučilišta u Calgaryju.

Prvi rad, na čelu s Paulom Ronksleyom sa Sveučilišta u Calgaryju, ističe kako se mora naći ravnoteža između poruke javnog zdravstva kako je konzumiranje velikih količina alkohola loše za vas te kako konzumiranje u umjerenim količinama može imati zdravstvene koristi, prenosi Medical News Today.

Prateći rad na čelu s dr. Susan Brien, također sa Sveučilišta u Calgaryju,čiji tim smatra kako je umjerena konzumacija alkohola (do jednog alkoholnog pića ili 15 g alkohola na dan za žene i do dva pića ili 30 g alkohola dnevno za muškarce) dobra za zdravlje. Rad objašnjava kako umjerena količina alkohola značajno povećava razinu „dobrog" kolesterola u tijelu, a to naravno ima zaštitni učinak protiv srčanih bolesti.

Brien i kolege tvrde kako njihovo istraživanje ojačava teoriju da postoji uzročna veza između konzumacije alkohola i smanjenja bolesti srca.

Autori oba rada potvrđuju kako su brojna prethodna istraživanja zaključila kako je umjerena konzumacija alkohola povezana sa smanjenjem srčanih bolesti. Međutim, oni tvrde kako je istraživanje „staro" i kako postoji potreba za novim materijalom. A prof. Ghali ističe kako je njegovo istraživanje najopsežnije do sada.

Ghali i kolege su pregledali 84 istraživanja koja se bave konzumiranjem alkohola i bolestima srca. Usporedili su ljude koji ili konzumiraju alkohol ili ne s njihovim ishodima u odnosu na bolesti srca, smrti od srčanih bolesti, incidencijom moždanog udara i smrti od moždanog udara.

U pratećem istraživanju, Brien i kolege su pregledali 63 istraživanja konzumacije alkohola s poznatim fizičkim markerima za bolesti srca kao što su kolesterol, razne razine upale, masne stanice te stanje krvnih žila. Također se ocijenili utjecaj tipa alkohola koji je konzumiran (vino, pivo i žestoka pića).

Zanimljivo, istraživanje zaključuje kako je bitan alkohol kao sadržaj, jer on je taj koji pruža zdravstvene beneficije, a ne vrsta alkoholnih pića (vino, pivo ili žestoka pića).

Komentari

Najčitanije zanimljivosti