Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Utjecaj hrane na vid

Utjecaj hrane na vid

Utjecaj hrane na vid
  • Objavljeno: Petak, 15.05.2009.
  • Broj pregleda: 732
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Riječ je o postupnom oštećivanju makule, strukture u mrežnici koja omogućuje viđenje sitnih detalja, a najčešće se javlja kod osoba starijih od 65 godina.

Već su ranija istraživanja pokazala kako antioksidansi poput luteina, vitamina C i vitamina E mogu zaštititi od razvoja senilne makularne degeneracije.

Novi nalazi američkih istraživača s Tufts University objavljeni u znanstvenom časopisu Ophthalmology su utemeljeni na analizi prehrane 4000 osoba starije životne dobi.

Utvrđeno je da prehrana s visokim udjelom ribe bogate omega-3 masnim kiselinama, vitaminom C, vitaminom E, cinkom i luteinom, posebice ako je riječ o namirnicama s niskim glikemijskim indeksom, dovodi do smanjenja izgleda za razvoj senilne makularne degeneracije.

Znanstvenici vjeruju da se pozitivan utjecaj hrane s niskim glikemijskim indeksom, karakteristične po sporijem i postupnijem povećanju prisutnosti šećera u krvi, temelji na manjem riziku oštećenja makule do kojeg može doći i zbog oksidativnog stresa prouzročenog kombinacijom prevelike razine šećera u krvi i molekula masti i proteina.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti