Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Želučana premosnica

Želučana premosnica

Želučana premosnica
  • Objavljeno: Srijeda, 03.09.2008.
  • Broj pregleda: 2.162
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Metabolički sindrom, skupina stanja koji povećavaju rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa, u ekstremno debelih pacijenata može biti izliječen s operacijom želučanog premoštenja, prema rezultatima nove studije.

Reverzilbilnost metaboličkog sindroma ovisi više o postotku viška tjelesne težine nego o drugim kliničkim i demografskim karakteristikama, izjavio je istraživački tim u časopisu Mayo Clinic Proceedings.

Da bi odredili učinke izrazitog gubitka na tjelesnoj težini na metabolički sindrom, dr. Francisco Lopez-Jimenez i njegovi kolege su promatrali pacijente koji su bili predviđeni za operaciju bypass-a želuca na mayo Clinic in Rochester, Minnesota, između 1990. i 2003. godine.

Svi pacijenti su imali barem tri kriterija za metabolički sindrom visoku razinu triglicerida (loših masnoća), niske razine HDL dobrog kolesterola, povišen krvni tlak, povišenu razinu šećera u krvi i debljinu.

Promatrana grupa je imala 180 pacijenata koji su imali operaciju želučanog premoštenja i 157 pacijenata koji nisu bili na operaciji, ili zbog odbijanja operacije ili im osiguravatelji nisu pokrivali zahvat, ili nisu održali promjene u stilu života tijekom procjene. Svi pacijenti su primili medicinsku i dijetetičku skrb i obilno savjetovanje o važnosti fizičke aktivnosti.

Srednji indeks tjelesne mase (BMI) je bio 49 u grupi za operaciju i 44 u grupi koja nije operirana. Normalna vrijednost BMI je od 18.5 do 24.9. Tijekom prosječnog praćenja od 3.4 godine, prevalencija metaboličkog sindroma se smanjila sa 87 na 29% u operiranoj grupi i s 85 na 75% u kontrolnoj grupi. Autori su procijenili da je broj pacijenata koje treba operirati da bi izliječili jednog pacijenta od metaboličkog sindroma 2.1. Gubitak na težini u prosjeku je bio 19.8 kg u operiranoj grupi i 0.1kg u neoperiranoj grupi. Dodatna analiza je pokazala da je postotak izraženog gubitka težine bio primarni faktor koji je determinirao poboljšanje metaboličkog sindroma.

Naša studija nudi grube podatke za praktične kliničare o dobrobitima savjetovanja o redukciji tjelesne težine u pacijenata s metabioličkim sindromom, zaključili su Lopez-Jinemenez i suradnici.

Oni preporučuju operaciju želučanog premoštenja koja bi se trebala razmatrati kao opcija u liječenju pacijenata s metaboličkim sindromom koji ne regairaju na konzervativne mjere, u onih koji su pogodni za operaciju.

Za MojDoktor:
Maja Vajagić, dr.med.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti