Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Ženama ipak draži „macho muškarci“

Ženama ipak draži „macho muškarci“

Ženama ipak draži „macho muškarci“
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 02.08.2010.
  • Broj pregleda: 2.441
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ideja da žene smatraju da je suvremeni muškarac koji je skroman i metroseksualac, atraktivniji, čini se da je samo mit, pokazalo je najnovije istraživanje objavljeno u časopisu Psihologija muškarca i muževnosti. Istraživači su otkrili da žene u biti odbija muška skromnost i i njihova ženstvena strana.

Autori su napisali da su pridržavanje muškim normama (biti macho) i stereotipi bili povezani s negativnim posljedicama za muškarce. Oni su ustvari htjeli utvrdi da li je doista istina da će „muškarcima oslobađanje od veza tradicionalne muškosti biti od koristi".

Umjesto potvrde mišljenjima i prijedlozima koji su „vladali", znanstvenici su utvrdili suprotno. Ženama je, čini se, porast ne-macho muškaraca spolno neprivlačan. Skromnost je shvaćena kao siromašna osobina, koja može potkopati čak i uvijek poželjne osobine kao što su zaposlenost i dobra zarada ako ide s njom.

Istraživanje je provedeno na 132 žene i 100 muškaraca. Sudionici su morali pogledati 15-minutni video intervju za posao, u njemu su sudjelovali i muški i ženski akteri. Iako su u većini video uradaka pokazani ljudi sa sličnim kompetencijama za posao, ženama su se najmanje svidjeli skromni muškarci. Dok muške dobrovoljce, s druge strane, nije odbila ženska skromnost.

Autori su izjavili: „Skromni muškarci su gledani kao da krše „muške zakone" te su ih povezali s niskim statusom i osobinama (npr. slabost i nesigurnost), dok su macho muškarce povezali sa snažnim osobinama (npr. samouvjerenost i ambicija)."

Voditeljica studije, psihologinja Corrine Ross-Racusin, dodala je: „Za muškarce i žene, postoje nepisana pravila što bi oni trebali biti, a što ne bi. Žene moraju biti društvene, ali je poželjno da nisu dominantne. Povijesno i gledano kroz više kultura, muškarci su stereotipno gledani kao više nezavisni i samo-fokusiraniji od žena. Žene mogu biti slabe, ali je ova crta snažno zabranjena kod muškaraca. S druge strane, dominacija je rezervirana za muškarce, a zabranjena za žene. Dakle, spolni stereotipi se sastoje od četiri niza pravila i očekivanja za ponašanje, tj. svaki se sastoji od „trebao/la bi" i „ne bi trebao/la" za svaki spol."

Istraživači su naglasili da se skromnost kod muškarca nije povezala s njegovim šansama za dobivanje posla, istraživanje se fokusiralo samo na percepciju među spolovima.

Komentari

Najčitanije zanimljivosti