Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Majčina dušica - prirodan lijek na dohvat ruke

Majčina dušica - prirodan lijek na dohvat ruke

Majčina dušica - prirodan lijek na dohvat ruke
  • Objavljeno: Četvrtak, 12.01.2012.
  • Broj pregleda: 4.322
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

mr. pharm. Šeila Balić Svalina

Majčina je dušica korisna paša za pčele, čuva ih od bakterijskih bolesti, a ljudi je u liječenju koriste tisućama godina.

Ljekoviti spojevi

Suvremena znanost dokazala je prisutnost niza ljekovitih tvari koje opravdavaju upotrebu majčine dušice. Među njima najvažnija su eterična ulja, timol, karvakrol, gorke tvari i flavoni. Zahvaljujući tim sastojcima, majčina dušica koristi se preventivno u vrijeme epidemija (kao antiseptik), u liječenju bolesnih stanja praćenih kašljem. Britanska herbalna farmakopeja (British herbal pharmacopoeia) uvrstila je majčinu dušicu u ljekovite biljke i u indikacijama za upotrebu navela niz bolesti za čije se liječenje preporučuje majčina dušica: bronhitis, bronhijalni katar, upala grla, a posebno je istaknula korisnost u liječenju velikog kašlja (hripavca).

Smiruje kašalj, liječi želudac

Ljekoviti sastojci nalaze se jedino i isključivo u listu i cvijetu majčine dušice. Mora se pažljivo brati (ne čupati), a koristi se samo gornja polovina lisnatih grančica u cvatu. Ona se koristi za razne pripravke, kao začin, konzervans i antiseptičko sredstvo. Raskužuje dišne putove, smiruje kašalj, jača želudac, a i dobro je sredstvo za dezinfekciju. Kod nas se ova biljka stoljećima koristila prije svega kao lijek za liječenje probavnih tegoba i raznih crijevnih parazita, a naročito protiv dječjih glista.

U novije doba sve je više prisutna kao tinktura u sirupima za iskašljavanje ili ublažavanje kašlja te u raznim mednim pripravcima za istu namjenu. Stoga je i tvrtka Herbapharm proizvela preparate u kojima nudi tinkturu timijana: u sirupu BRONHI-MED za ublažavanje smetnji dišnih organa (u pakiranju od 100 ml) i u sirupu HERBA-TIMI za iskašljavanje (u obiteljskom pakiranju od 200 ml). Značajan je također dodatak Herbapharm MEDU - s dodatkom majčine dušice i propolisa.

HERBAPHARM d.o.o.

Svačićeva 5
21000 Split
Tel. +385 21 25 01 64
Mob. +385 98 35 65 00 / +385 91 89 11 822
www.herbapharm.hr
ap.herbapharm@gmail.com

Komentari

Najnovije

Najčitanije