Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Bore - nemoguće spriječiti ali moguće odgoditi

Bore - nemoguće spriječiti ali moguće odgoditi

Bore - nemoguće spriječiti ali moguće odgoditi
  • Objavljeno: Srijeda, 05.10.2011.
  • Broj pregleda: 897
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kako bismo odgodili nastanak i umanjili vidljivost bora, kožu valja početi njegovati još dok nema znakova njihova nastanka.

Koža je podložna prirodnom procesu starenja koje se kod nekih očituje ranije, a kod nekih kasnije, ovisno o nizu unutarnjih i vanjskih čimbenika, tako da nema precizna određivanja starosne dobi nastanka bora.

Najveći vanjski utjecaj imaju ultraljubičaste (UV) zrake, čije djelovanje uzrokuje pojačano stvaranje slobodnih radikala i isušivanje epidermalnog sloja, što dovodi do oštećenja vlakana kolagena i elastina u vezivnom tkivu kože. Koža gubi tonus, postaje mlohava, a bore sve vidljivije.

Genetska predispozicija i hormoni (DHEA, melatonin, somatotropin i osobito spolni hormoni androgeni, estrogeni i progesteron) uvelike utječu na početak i tijek nastanka bora. Smanjenjem estrogenih i androgenih hormona epidermalni sloj kože postaje tanak i osjetljiv jer gubi velik dio masnoća odgovornih, među ostalim, i za tonus kože. Istodobno se smanjuje proizvodnja sebuma (loja) koji prirodno podmazuje kožu i stvara zaštitni film protiv isušivanja te je čuva od mehaničkih oštećenja. Manjak tih hormona sprječava ili znatno smanjuje sintezu kolagena i elastina te onemogućuje sintezu hijaluronske kiseline koja ima važnu ulogu u zadržavanju vlažnosti kože.

Nepravilna prehrana, siromašna vitaminima (osobito vitaminima A, B, C, E i H) znatno utječe na proizvodnju spomenutih hormona te na mnoge metaboličke reakcije koje se ne mogu pravilno odvijati zbog njihova deficita.

Učinite pravu stvar u pravo vrijeme

Osim svega navedenoga, jedan je od presudnih čimbenika za nastanak bora pravilna i pravodobna njega kože. Kako bismo odgodili nastanak bora i umanjili njihovu vidljivost, kožu valja početi njegovati još dok nema znakova njihova nastanka.
Bore možemo tretirati na nekoliko načina. Kao što možemo učvrstiti bedra, tako možemo oblikovati lice primjenjujući različite metode nekirurškog liftinga, vitaminske i kolagenske tretmane te različite tehnike masaže.

Nekirurški lifting lica zapravo je elektroterapijski tretman s niskofrekventnim strujama koji se provodi pomoću visokosofisticiranih aparata. Elektroimpulsima se stimuliraju sve stanice kože i mišići, čime se poboljšava mikrocirkulacija i limfna drenaža, što osigurava pravilan dotok hranjivih tvari i kisika u svaku stanicu, a istodobno pospješuje otplavljivanje toksina, slobodnih radikala i ostalih nusprodukata metabolizma iz stanica kože. Tako potičemo bržu regeneraciju kože, obnavljanje kolagena i elastina, a mišićima vraćamo njihovu prirodnu napetost (tonus). Bore postaju pliće i manje vidljive, a lice zategnuto i glatko. Iako se radi u kurama, jako dobar i vidljiv učinak postiže se već nakon prvog tretmana.

Jedna je od novijih preparativnih metoda tretman posebnim supstancijama (koncentracija heksapeptida i šest različitih aminokiselina) koje djeluju poput botulinum toksina, tj. sprječavaju kontrakciju mišića. Mišići se opuštaju i tako izravnavaju mimičke bore. Nema toksičnog djelovanja ni neželjenih posljedica.

Za popunjavanje i "peglanje" bora koristi se i tretman hijaluronskom kiselinom. Učinkoviti su i tretmani na bazi antioksidanata poput tretmana vitaminima A, C i E, morskim kolagenom i kamenicama, kao i na bazi voćnih kiselina koji pospješuju regeneraciju kože, usporavajući nastanak bora, odnosno ublažavajući postojeće.

Vrlo je učinkovita redovita ručna masaža lica, posebno u prevenciji nastanka bora. Vješte ruke vaše kozmetičarke mogu redovitom masažom na potpuno prirodan i vrlo ugodan način održati napetost mišića lica i tako spriječiti nastanak bora.

Nikako ne smijemo zaboraviti da na nastanak bora uvelike utječe i prehrana. Rezultati najnovijih istraživanja, provedenih u Australiji, Indoneziji i Švedskoj, pokazuju da najmanje bora imaju ljudi koji su tijekom života pretežno jeli voće, zeleno povrće, jaja, ribu, mahunarke i maslinovo ulje. Ljude koji na jelovniku većinom imaju crveno meso, margarin, maslac, puno ugljikohidrata... čeka mnogo veći problem s borama. Stoga preporučujemo da što više jedete voća i povrća te pripremate hranu na maslinovu ulju jer su to prirodni izvori vitamina A, C, E i drugih antioksidanata.

Želim istaknuti da kod bora vrijedi stara poslovica "bolje spriječiti nego liječiti", pa zato, ako ste u kasnim dvadesetim, ne oklijevajte jer prve bore vrlo bi se skoro mogle pojaviti.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za sigurno izlaganje suncu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije