Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Zdrave navike za lijepe nokte

Zdrave navike za lijepe nokte

Zdrave navike za lijepe nokte
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 12.12.2011.
  • Broj pregleda: 2.493
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Naučite sve o zdravlju vaših noktiju, kako ih održati dugima, snažnima i zdravima.

Zdravlje noktiju je važan dio vašeg cjelokupnog zdravlja. Kao što svoje vrijeme posvećujete koži ili kosi, posvetite ga i noktima. Dobra vijest je da vam donosimo neke jednostavne i pristupačne tehnike, kako biste poboljšali i održali zdravlje svojih noktiju.

Održavajte kožicu na noktima

Najlakši način za održavanje noktiju zdravima jest da održavate kožicu na noktima hidratiziranom. Raspucana kožica na noktima nije samo estetski problem, već može biti i plodno tlo za stvaranje bakterijskih infekcija. Započnite s nanošenjem ulja obogaćenog E vitaminom. Naime E vitamin je odličan jer sprječava pucanje kožice i stvaranje zanoktica. Ukoliko ne želite trošiti novac na posebna ulja, uzmite maslinovo ulje i nanesite na nokte. Maslinovo ulje će također imati dobar učinak.

Vraćajte kožicu prema korijenu nokta

Ne morate rezati kožicu kako bi imali predivne nokte. Stručnjaci tvrde da kožicu treba uklanjati na način da ju vraćate prema korijenu nokta. Najveća greška kod njege noktiju je upravo uklanjanje, odnosno rezanje kožice. Kada se kožica odreže, riskirate oštećenje nokta koji tek izrasta i povećavate šansu za stvaranje infekcija kožice. Jednostavno vraćanje kožice prema korijenu nokta je najbolje i najsigurnije rješenje za kožicu, a vaši će nokti izgledati uredno i čisto.

Rašpajte nokte u jednom smjeru

Bez obzira na duljinu noktiju, rašpanje bi trebalo biti sastavni dio uređenja noktiju, pogotovo zato jer daje bolji izgled i sprječava pucanje i listanje noktiju. Koristite rašpicu za oblikovanje u samo jednom smijeru kako biste izbjegli listanje. Ako imate osjetljive i krhke nokte, koristite staklene ili kristalne rašpice jer su one puno nježnije za nokte.

Pribor za nokte održavajte čistima

Većina ljudi zanemaruje pribor koji koristimo pri uređenju noktiju, što ugrožava zdravlje noktiju. Nikada ne dijelite svoj pribor i uvijek ga očistite nakon svake upotrebe. Sav pribor od nehrđajućeg metala operite sapunom i toplom vodom, a zatim dezinficirajte alkoholom. Rašpice se ne mogu čistiti na taj način, stoga ih koristite isključivo dok ne izgube svoju djelotvornost i redovito ih mijenjajte.

Polirajte nokte

Uz ovako užurban stil života može biti primamljivo da preskočite poliranje prije nanošenja laka. Međutim, nokte polirajte barem jednom tjedno. Možete upotrijebiti četkicu za nokte. Pripazite da ne radite prevelik pritisak kako ne bi oštetili nokat. Poliranje je dobro jer poboljšava cirkulaciju noktiju. Bilo bi poželjno da nakon poliranja nanesete maslinovo ulje kako bi nokti bili još sjajniji i zdraviji.

Grickanje noktiju

Griženje noktiju ne utječe samo na zdravlje noktiju, već i na zdravlje zubi i oralne šupljine. Ukoliko grizete nokte, češće radite manikuru. Neke ljude lakirani nokti odbijaju od griženja, pa možete probati i na taj način prestati s tom lošom navikom. Također postoje i lakovi za nokte neprivlačnog okusa, namijenjeni baš za prestanak griženja.

Što prije usvojite ove jednostavne navike brže čete primijetiti ugodne promjene na noktima, oni će postati lijepi, uredni i, što je najvažnije, zdravi.

Komentari

Najnovije

Najčitanije