Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Što je ultrazvuk?

Što je ultrazvuk?

Što je ultrazvuk?
  • Objavljeno: Petak, 20.11.2009.
  • Broj pregleda: 7.051
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Zašto se koristi?

Ultrazvuk (naziva se i sonogram) je neinvazivni dijagnostički test koji koristi zvučne valove za stvaranje vizualnih slika vaše bebe, placente i maternice, kao i ostalih zdjeličnih organa. Omogućuje liječniku da prikupi vrijedne informacije o tijeku trudnoće i zdravlju vaše bebe.

Tijekom pregleda, ultrazvuk odašilje visokofrekventne zvučne valove kroz maternicu koji se odbijaju od vašeg djeteta. Računalo zatim prevodi odjek zvuka na video snimku koja otkriva oblik, položaj i pokrete vaše bebe.

Većina budućih majki ima standardni ultrazvuk između 16. i 20. tjedna trudnoće. Ali možete biti upućeni na ultrazvuk u 4. ili 5. tjednu ili u bilo kojem trenutku nakon toga, ako postoje problemi. Većina ljudi se raduje ultrazvuku, jer im daje mogućnost da prvi put ugledaju svoje dijete.

Dobit ćete mogućnost da otkrijete djetetov spol, ako želite. No, glavna svrha ultrazvuka je pružiti vam važne informacije o bebinom zdravlju i razvoju.

Tijekom ultrazvuka vaš liječnik će:

Provjerite rad bebina srca
Da bi bili sigurni da je rad srca normalan, on će mjeriti broj otkucaja srca u minuti.

Potvrditi gdje se beba nalazi
Ultrazvuk je potreban kako bi bili sigurni da beba raste unutar maternice i da vaša trudnoća nije izvanmaternična, što znači da zametak nije negdje drugdje osim u maternici. Ali u većini slučajeva, imali bi simptome izvanmaternične trudnoće i ultrazvuk bi u tom trenutku potvrdio problem.

Izmjeriti veličinu vaše bebe
Izmjerit će bebu da bi bili sigurni da je odgovarajuće veličine za svoju dob. Ako je ovo vaš prvi ultrazvuk a beba je  veća ili manja od dva tjedna, vjerojatno ćete dobiti novi termin poroda. Ako vaš liječnik ima kakve nedoumice o tome kako vaše dijete raste, odredit će jedno ili više praćenja ultrazvukom kako biste provjerili bebin napredak.

Provjeriti da li postoji više od jednog djeteta
Do sada ćete vjerojatno znati imate li višeplodnu trudnoću.

Provjeriti položaj placente
Ako posteljica pokriva vrat maternice (placenta previa), može dovesti do bezbolnih, ali obilnih krvarenja kasnije u trudnoći. Ako se otkrije ovo stanje, liječnik će odrediti slijedeći ultrazvuk rano u trećem tromjesečju da vidi  prekriva li posteljica još uvijek cerviks. U međuvremenu, ne paničarite! Samo mali postotak placente previae otkrivene prije 20. tjedna ostaje do porođaja.

Procijeniti količinu amnionske tekućine u maternici
Ako ultrazvuk pokazuje da imate previše ili premalo plodne vode, možda postoji problem. Pokušat će se identificirati uzrok, a liječnik će možda željeti pratiti stanje redovitim ultrazvukom.

Provjeriti ima li beba fizičke abnormalnosti
Liječnik će malo bolje pogledati bebinu osnovnu anatomiju, uključujući i glavu, vrat, prsa, srce, kralježnicu, želudac, bubrege, mjehur, ruke, noge i pupkovinu kako bi bili sigurni da se pravilno razvija. Ako ste imali bilo kakve dvojbene rezultate probira u prvom tromjesečju, ili ako postoji neki drugi razlog za zabrinutost, liječnik će obaviti detaljniji pregled ultrazvukom u potrazi za znakovima defekta ili Downovog sindroma.

Pokušati odrediti spol vaše bebe
Ako želite saznati da li nosite dječaka ili djevojčicu, obično to možete vidjeti ultrazvukom između 16. i 20. tjedna, osim ako, na primjer, vaše dijete rukom ne pokriva genitalije u vrijeme ultrazvuka.

Neka vaše liječnik zna ako ne želite znati spol djeteta tako da vam to ne bi otkrio tokom pregleda.

Ultrazvuk se može učiniti tokom trudnoće kako bi se provjerilo bebino stanje i kao dio drugih testova, kao što je test nuhalnog nabora, biopsija korionskih resica, ili amniocenteza.

Komentari

Najnovije

Najčitanije