Imamo brzi test na svinjsku gripu!

Imamo brzi test na svinjsku gripu!

Imamo brzi test na svinjsku gripu!
  • Objavljeno: Utorak, 17.11.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Jeste li znali da postoji test pomoću kojeg možete brzo saznati da li ste zaraženi virusom svinjske gripe, a da pritom ne morate ići kod svog liječnika opće prakse? I čekati u čekaonici punoj bolesnika da bi dobili obični listić papira na kojem piše UPUTNICA i s njim otišli u zaraznu bolnicu da Vam pomoću PCR testa, čije testiranje traje barem tri sata i to ako uzmete u obzir da ste prvi na redu?

Odmah da vas utješim, nećete biti prvi u zaraznoj zato što je tamo gužva. Čekat ćete na pretragu barem par sati, a nakon toga ćete još barem toliko čekati na nalaz koji ćete opet morati odnijeti vašem liječniku opće prakse da Vam ga pročita. Reći će Vam da iako niste bili zaraženi virusom H1N1 postoje velike šanse da sada jeste jer ste barem 10 sati proveli okruženi ljudima koji su zaraženi virusom.

Dio populacije koja će htjeti na taj način otkriti jesu li zaraženi, dakle standardnom pretragom koju je odobrila WHO, što u prijevodu znači dugo, skupo i očito neučinkovito, morat će stavit masku na lice koju će im netko morati poslati izvana jer je u Zagrebu ponestalo maski. Da, znam, ova rečenica zvuči pomalo zastrašujuće ali u Zagrebu masku koja služi za zaštitu usta i nosa, koja košta između 0.60 - 0.80 kn, ne možete kupiti jer ih na tržištu nema! Nema ih u maloprodaji, nema ih u veleprodaji... Maske za lice mogu Vam poslati prijatelji ili rodbina koja živi izvan granica Republike Hrvatske. Maske za lice će doći u ljekarne za nekih petnaestak dana, a čak ni one Vam ne mogu garantirati da nećete oboljeti.

No vratimo se brzom, jeftinom i efikasnom testiranju na svinjsku gripu.

Postoji test koji se zove INFLUGNOST A test, brzi test za detekciju virusa gripe u uzorcima iz brisa nosa. Toliko je jednostavan, da se možete sami testirati doma. Međutim, preporuča se da to ipak učine zdravstveni radnici. U ambulanti obiteljske medicine, medicinska sestra Vam može uzeti bris iz nosa, nakapati malo reagensa i u roku od 5-10 minuta možete saznati da li ste zaraženi virusom svinjske gripe. Ukoliko ste zaraženi, a niste kronični bolesnik, ne bolujete od astme ili ostalih kroničnih bolesti, liječite se kod kuće, pijete puno tekućine, mirujete, pijete vitamine, sirupe protiv kašlja i snižavate povišenu tjelesnu temperaturu. Ukoliko bolujete od kroničnih bolesti liječnik opće prakse dat će Vam tamiflu i u roku od par dana trebalo bi Vam biti bolje.

Do objave ovog teksta nitko iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo nije mogao niti znao odgovoriti zašto se u ambulantama opće prakse ne vrše brza testiranja na svinjsku gripu.

Osim što su INFLUGNOST  testovi jeftiniji i jednostavniji od PCR  testova, HZZJZ se doveo u situaciju da ne može testirati sve koji bi se željeli testirati.

No za vas, cijenjeni čitatelji imam i lijepe vijesti, brzo se možete testirati na svinjsku gripu u

  • Labor Centru
  • Poliklinici dr. Sabol
  • Infektivnoj bolnici dr. Fran Mihaljević
  • Općoj županijskoj Bolnici Pakrac
  • Zavodu za javno zdravstvo Dubrovnik
  • Zavodu za javno zdravstvo Požega

Dr. Sabol, predstojnica dječje poliklinike Dr. Sabol kaže da su roditelji njenih malih pacijenata prezadovoljni jer testiranje mogu obaviti jednostavno i brzo.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije