Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Vrtići i škole: viroze vrebaju

Vrtići i škole: viroze vrebaju

Vrtići i škole: viroze vrebaju
  • Objavljeno: Četvrtak, 18.09.2014.
  • Broj pregleda: 319
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Djeca su obično prehlađena oko 8 puta godišnje, a najčešće tijekom jeseni i zime. To je potpuno normalno jer njihov imunološki sustav tek mora razviti svoju zaštitu od virusa. Smanjena otpornost organizma naročito dolazi do izražaja u vrtićima i školama gdje su djeca u kontaktu sa drugom djecom i povećana je mogućnost širenja virusnih i bakterijskih infekcija.

Stručnjaci smatraju da do toga dolazi upravo zato što je kod njih češće prisutan manjak mikronutrijenata (vitamini, minerali i elementi u tragovima) u organizmu. Naš imunitet je to jači što su bolje popunjene ''baterije imunološkog sustava'', a time se i smanjuje opasnost od obolijevanja od prehlade, viroze ili gripe .

Hrana i imunitet

Redovita, pravilna i zdrava prehrana spadaju u neke od glavnih uvjeta za jačanje imuniteta, a najbolji "borci" protiv bolesti su korisni nutrijenti: vitamini, minerali, proteini i drugi zdravi sastojci namirnica. Zbog visokog sadržaja vitamina C se preporučuje konzumiranje citrusnog voća - limuna, naranče i grejpa, ali i kivija, jabuka i kiselog kupusa. Jogurt i drugi fermentirani mliječni proizvodi sadrže korisne bakterije i blagotvorno utječu na ukupni imunitet.

Vitamini, minerali i imunitet

Vitamini i minerali su izuzetno važne tvari za imunološki sustav jer sudjeluju u njegovim metaboličkim procesima i pomažu pravilno funkcioniranje i zaštitu organizma.

Normalnoj funkciji imunološkog sustava doprinose sveopće poznati vitamin C, vitamin B6, folat (vitamin B9), vitamin B12, te vitamin A, kao i elementi u tragovima selen i cink.

Vrlo bitnu ulogu u procesu dijeljenja stanica imaju folat (vitamin B9), kobalamini (vitamin B12) i cink, dok vitamin A ima ulogu u procesu specijalizacije stanica, što je sve zajedno vrlo važno za pravilno stvaranje i učinkovitost ranije spominjanih stanica koje sudjeluju u imunološkim reakcijama.

Također, riboflavin (vitamin B2), vitamin E i biljni polifenoli te prirodni vitamin C, elementi u tragovima selen, mangan i cink dodatno doprinose zaštiti stanica od oksidativnog stresa.

Općenito, imunološki sustav treba ''njegovati'' tijekom cijele godine, a ne samo zimi ili kada se pojave neki od znakova njegovog slabljenja.

Ukoliko ipak dođe do oboljenja, dobro je znati...

Virusne infekcije su najčešće zarazne bolesti u populaciji. Virusi su uzrok prehlade, gripe, većine grlobolja, upala sinusa i kašlja. Zdrav imunološki sustav može se sam obraniti od takvih bolesti, bez upotrebe lijekova. Antibiotici kod virusnih bolesti ne pomažu, jer ne djeluju na viruse.

Za doprinos normalnoj funkciji imunološkog sustava tu su Immun44® kapsule i tekući dodatak prehrani za djecu i odrasle - dodaci prehrani s fitoekstraktima, Fito-Panmol®-Vitaminom C i drugim mikronutrijentima.

Potražite Immun 44® sirup i kapsule u svojoj ljekarni!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije