Najčešća pitanja o cijepljenju djeteta

Najčešća pitanja o cijepljenju djeteta

Najčešća pitanja o cijepljenju djeteta
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 01.09.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Majka i dijete

Cijepljenje djeteta će zaštititi dijete od raznih potencijalno fatalnih bolesti, uključujući difteriju, ospice, meningitis, dječju paralizu, tetanus i kronični kašalj.

Ako su vam ove bolesti nepoznate ili ste rijetko čuli za njih, to je zato što cjepiva odrađuju ono za što su namijenjena.

Ipak, vjerojatno se još uvijek brinete oko prednosti i nedostataka cijepljenja djeteta. Donosimo vam jasne odgovore na najčešća pitanja o cijepljenju djece.

Je li prirodno ojačan imunitet bolji od cijepljenja?

Prirodno ojačan imunitet je često jači i bolji od cijepljenja. No, postoji i cijena za prirodno ojačan imunitet. Primjerice, vodene kozice će ojačati imunitet, ali mogu uzrokovati pneumoniju.

Također, neke infekcije mogu uzrokovati dugoročnu paralizu nekih dijelova tijela. Cijepljenjem se sprječava nastanak raznih bolesti i potencijalno opasnih komplikacija.

Uzrokuju li cjepiva autizam?

Cjepiva ne uzrokuju autizam. Bez obzira na polemiku vezanu uz ovu temu, znanstvenici još uvijek nisu pronašli nikakvu povezanost autizma i cijepljenja.

Jesu li nuspojave opasne?

Svako cjepivo može uzrokovati nuspojave. One su u pravilu blage i bezopasne. Najčešće nuspojave su blago povišena tjelesna temperatura, naticanje, bolovi i crvenilo na mjestu uboda.

Neka cjepiva mogu uzrokovati trenutnu glavobolju, umor, vrtoglavicu ili gubitak apetita. Rijetkost je da dijete pokaže ozbiljnu alergijsku reakciju na cjepivo. Iako su ove nuspojave česta briga roditelja, trebate znati da su za zdravlje djeteta puno manje opasne od bolesti čiji nastanak sprječavaju.

Naravno, neka cjepiva se ne daju djeci koja imaju alergije na određene spojeve cjepiva. Ako vaše dijete jednom pokaže alergijsku reakciju na cjepivo, više ga nikada neće primiti.

Zašto se cijepljenje obavlja tako rano?

Zato što se bolesti, čiji nastanak cjepiva sprječavaju, najčešće javljaju u toj dobi i rizici od komplikacija su tada najveći. Iz tog razloga je cijepljenje u ranoj dobi nužno, ponekad nedugo nakon rođenja.

Djetetov imunitet je znatno slabiji od vašeg. Cjepiva prvenstveno služe za jačanje imuniteta i razvijanje otpornosti na neka bakterije i viruse. To je glavni razlog ovako ranog cijepljenja.

Je li u redu preskakati cijepljenje?

U pravilu, preskakanje cijepljenja nije dobro. To može dijete ostaviti ranjivim na potencijalno opasne bolesti koje bi se u suprotnome mogle u potpunosti izbjeći. Za neku djecu preskakanje cijepljenja može biti opasno po život.

Ako sumnjate u djelovanje nekog cjepiva podijelite svoje mišljenje s djetetovim liječnikom jer će vam on dati detaljnije informacije.

Najnovije

Najčitanije