Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kako mogu pomoći prijateljici koja je silovana?

Kako mogu pomoći prijateljici koja je silovana?

Kako mogu pomoći prijateljici koja je silovana?
 • Objavljeno: Četvrtak, 18.12.2008.
 • Broj pregleda: 1.080
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Vjeruj joj

Najčešći strah žrtava silovanja, pogotovo onih koje su silovane od nekoga koga poznaju, je taj da im se neće vjerovati da se to dogodilo. Istraživanja pokazuju da su žene 4 puta češće silovane od muškaraca koje poznaju nego od stranaca. Prihvati ono što čuješ - čak i ako je muškarac o kojemu je riječ popularan i poželjan, čak i ako se čini da je žrtva zbunjena i teško joj je izraziti svoje misli i osjećaje. Ona je u šoku. Ona može djelovati i smireno i potpuno pribrano, što se može činiti neprikladnim za nekoga tko je silovan. Oba ekstrema su moguće i normalne reakcije.

Slušaj

Budi tu. Ne prosuđuj. Pronađi mjesto na kojem možete biti nasamo i pusti je da priča. Ona možda neće početi odmah govoriti, zato budi strpljiva. Daj joj do znanja da je to što je slušaš važnije od bilo čega drugog. Dozvoli joj da svojom brzinom ispriča što joj se dogodilo.

Budi strpljiva

Zapamti: tvojoj je prijateljici potrebno vrijeme da se suoči sa zločinom.

Utješi je

Pokušaj je umiriti ako je uznemirena. Ona će možda htjeti fizički kontakt ili zagrljaj, a možda i ne. Ponudi joj čaj, kavu, juhu ili deku. Svaki od tih prijedloga pruža žrtvi osjećaj topline i sigurnosti što predstavlja kontrast u odnosu na ono što je upravo doživjela.

 • Naglasi da silovanje nije njezina krivica. Izbjegavaj pitanja koja zvuče kao da je okrivljavaju za njene postupke, kao što su "Zašto nisi vikala?" ili "Zašto si otišla u njegovu sobu?". Dozvoli joj da govori o svojim osjećajima krivice ako želi, ali jasno joj kaži da je silovatelj kriv za silovanje, a ne ona.
 • Ohrabri je da potraži profesionalnu pomoć, psihološku i pravnu. Odmah nakon silovanja žrtva možda neće biti u stanju potražiti profesionalnu pomoć. Pomozi joj u tome.
 • Ohrabri je da sačuva dokaze. Što ranije se silovanje prijavi, to je veća vjerojatnost da će počinitelj biti uhvaćen i osuđen. Upravo zbog toga što mnoge djevojke zbog šoka danima, tjednima ili mjesecima ne razmišljaju o prijavljivanju, ključni dokazi budu izgubljeni. Važno je da obavi liječnički pregled prije nego što opere ruke, lice, tijelo i zube. To je izuzetno važno zbog toga što na žrtvi mogu biti pronađeni dokazi kao što su krv, dlake, slina ili sperma silovatelja, pa je važno da se oni ne operu. Može se presvući, ali neka spremi svu odjeću u papirnate vrećice (svaki komad odjeće u zasebnu vrećicu).
 • Otiđi s njom u bolnicu čak i ako se ne čini da je ozlijeđena. To je važno zbog pretraga na trudnoću i spolno prenosive bolesti.
 • Pomozi joj da sredi svoje misli, ali joj dozvoli da sama odluči što učiniti. To je važno zbog toga što žrtve silovanja izgube osjećaj kontrole. Roditelji silovanih maloljetnica možda žele prijaviti silovanje, ali to ne mora biti najbolji izbor za njihovo dijete. Pokušaj odvojiti vlastite osjećaje od onoga što je najbolje za njezin oporavak.
 • Budi dostupna. U tjednima i mjesecima nakon silovanja daj joj do znanja da si tu ako te treba i da ti se može obratiti. Kada ti se obrati posveti joj vrijeme i pažnju.
 • Nauči o posljedicama silovanja. To će pomoći tebi da razumiješ sve faze kroz koje će ona prolaziti. Ono što naučiš podijeli s njom.
 • Potraži pomoć za sebe. Bilo bi dobro da razgovaraš s nekim, osim sa žrtvom silovanja, tako da možeš proraditi i svoje osjećaje u vezi sa silovanjem i njegovim posljedicama.

Kako mogu smanjiti rizik od silovanja?

 • Ne ostavljaj svoje piće tako da ti netko može usuti drogu u njega, niti ne prihvaćaj piće iz boce koja nije pred tobom otvorena.
 • Na tulum idi s grupom prijatelja. Dođite zajedno, pazite jedan na drugoga i otiđite zajedno.
 • Budi u svakom trenutku svjesna svoje okoline (npr. nemoj se napiti tako da ne znaš što se događa oko tebe).
 • Nemoj si dozvoliti da ostaneš nasamo s nekim koga ne poznaješ ili kome ne vjeruješ.
 • Razmisli o stupnju intimnosti koji želiš u odnosu i jasno daj do znanja do kuda si spremna ići.
Preuzmite CentarZdravlja vodič

Godišnji horoskop za 2017. godinu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije