Da li raznolika prehrana može zamijeniti meso?

Da li raznolika prehrana može zamijeniti meso?

Da li raznolika prehrana može zamijeniti meso?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 26.01.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kontrole i savjeti nutricionista

Da vegetarijanci nisu u krivu, potvrđuju i liječnici.

"Ukoliko se sastojci neophodni za rast i razvoj djeteta, poput bjelančevina životinjskog podrijetla, redovito nadomještaju, nema razloga zašto dijete ne bi odrastalo kao vegetarijanac", rekla je pedijatrica Branka Čović iz Doma zdravlja u Velikoj Gorici, dodavši da je po njenom mišljenju glavno djecu ni na što ne tjerati.

"Jedino je bitno da to nije stav koji su roditelji nametnuli djetetu, odnosno da dijete nema potrebe ni želje jesti meso i mesne proizvode, već da je vegetarijanstvo njegov odabir", objasnila je dr. Čović i zaključila da su potrebne kontrole te dogovori s pedijatrom i nutricionistom, kao i dobre prilagodbe i pretrage u doba adolescencije, kako bi cijelo vrijeme bilo sigurno da organizmu ništa ne nedostaje.

Dakle, ako je prehrana raznolika i kontrolirana, problema što se tiče razvoja djeteta ne bi trebalo biti. Naravno, individualne modifikacije su obavezne ukoliko se u nekim slučajevima dogodi da je osoba alergična na neke namirnice.

"Imala sam slučaj obitelji koja je zagovarala vegetarijansku prehranu, što su prihvatila i njihova djeca. No nakon nekih poteškoća, dodatnim se pretragama pokazalo da je djevojčica netolerantna na soju i bademe. Kako se radilo o namirnicama koje su često konzumirali, uslijedila je individualna korekcija", objasnila nam je nutricionistica Olja Martinić, također zaključivši da vegetarijanstvo ima svoje prednosti, ali je potreban i oprez.

Neke roditelje, koji se i sami često suočavaju s osudama i prigovorima s raznih strana, zabrinjava mogućnost da ostala djeca zadirkuju njihovu zbog drugačije prehrane, no postavite li dobro stvari i objasnite svojoj djeci zbog čega ste se odlučili za takvu prehranu, i ona bi se trebala dobro snaći u eventualnoj konfrontaciji s vršnjacima.

"Ponekad druga djeca daju komentare, ali ništa što bi bilo vrijedno spomena. Naša djeca znaju da se drugačije hrane te su na neki način pripremljena na to", objasnila je Jadranka Boban Pejić, koja je zajedno sa suprugom Zlatkom Pejićem začetnica makrobiotike u Hrvatskoj.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije