Da li znate što su to emulgatori?
    Kategorija: Zdrava prehrana
        
    Prirodni emulgatori
Proteini mlijeka imaju ulogu sekundarnih emulgatora. Proteinske molekule se umeću između ulja i vode i čine da se pritisak među njima smanji.
Jaje se veoma često koristi kao emulgator, a od drugih "sirovih" materijala - palmino ulje, suncokretovo, ulje od uljane repice, od soje, kao i svinjska mast.
Klasični prirodni emulgator je mlijeko koje je kompleksna mješavina masti u vodenom rastvoru.
Najpoznatiji primjer emulgacije je maslac, u kome je 20 posto vode raspršeno u 80 posto masti, sa dodatkom emulgatora u obliku proteina mlijeka. Drugi je majoneza, u kome je emulgator žumance jajeta.
                    Izvor: 
                    	ogledalce.co.rs
                    
        
        
    
Najnovije
Najčitanije
- 
                Recept dana
                        
                        Klasično kelj varivo: Jednostavan recept za...
1:30h12345 - 
                Recept tjedna
                        
                        Smoothie od borovnica i đumbira: Snažan...
10 min12345 - 
                Recept mjeseca
                        
                        Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 
