Dijeta kod peptičkog ulkusa

Dijeta kod peptičkog ulkusa

Dijeta kod peptičkog ulkusa
 • Objavljeno: Ponedjeljak, 09.03.2009.
 • Prosječno vrijeme čitanja:
 • Broj riječi:

Hrana koja pomaže

Konzumiranje soka od svježeg kupusa ubrzava liječenje bolesti. Iako su studije u vezi djelovanja soka na bolest još preliminarne, liječnici i nutricionisti preporučaju konzumiranje pola decilitra soka dnevno, 10 do 14 dana. Dodatak soka od mrkve poboljšat će okus.

Znanstvenim studijama utvrđena je povezanost unosa linolne kiseline i sposobnost cijeljenja mukozne sluznice želuca i duodenuma te smanjene učestalosti pojave ulkusa. Linolna kiselina glavni je izvor arahidonske kiseline, prekursora prostaglandina koji imaju citoprotektivno djelovanje u duodenumu. Budući da su najbolji prehrambeni izvor linolne kiseline povrće, sjemenke i ulja od sjemenki, a posebice laneno sjeme, korisno je uvrstiti ove namirnice u prehranu.

Omega-3 masne kiseline također su pokazale zaštitno djelovanje, stoga u prehrani ovih bolesnika treba biti obilno zastupljena riba, posebice riba iz sjevernih mora, poput bakalara, lososa i haringe.

Fermentirani mliječni proizvodi sadrže probiotike (tzv. "korisne bakterije") koji uspostavljaju ravnotežu u crijevnom sustavu i štite od štetnih bakterija i drugih patogenih mikroorganizama. Lactobacillus acidophilus (L. acidophilus) i druge vrste probiotika u in vitro studijama pokazale su baktericidno i bakteriostatsko djelovanje na Helicobacter pylori. Probiotički proizvodi korisni su i zbog toga što smanjuju štetne popratne pojave lijekova koji se koriste za eradikaciju H.pylori, primjerice proljeva izazvanih antibioticima.

Konzumacija hrane bogate prehrambenim vlaknima može biti korisna prevencija ulkusa dvanaesnika. Posebno je korisna konzumacija voća i povrća, a dodatna povoljnost ovih namirnica leži u značajnom udjelu vitamina A koji je također važan za cijeljenje sluznice.

Veza između alergija i peptičkog ulkusa poznata je još od tridesetih godina prošloga stoljeća. Izlaganje želučane sluznice hrani na koju je osoba alergična može izazvati krvarenja. Stoga je vrlo važno identificirati potencijalne prehrambene alergene za svaku osobu koja boluje od peptičkog ulkusa.

Vrlo je važno i smanjiti razinu stresa te prakticirati redovite tehnike relaksacije poput joge, vježbi istezanja ili meditacije.

Opće preporuke koje mogu pomoći u smanjenju lučenja i vraćanja želučane kiseline:

 • Jedite polagano i dobro sažvačite hranu
 • Nastojite biti opušteni dok jedete
 • Dok jedete sjedite uspravno
 • Izbjegavajte konzumiranje bilo kakvih obroka barem 3 sata prije spavanja
 • Odaberite namirnice s niskim udjelom masti
 • Smanjite unos napitaka koji sadrže kofein te unos citrusa, proizvoda od rajčice i čokoladu, posebice ukoliko Vam izazivaju nelagodu
 • Uzmite antacide (npr. Gastal) sat prije jela i 3 sata prije spavanja
 • I neki suplementi mogu biti korisni, ali je uvijek važno držati se preporuka koje ste dobili od liječnika

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije