Dijeta kod peptičkog ulkusa

Dijeta kod peptičkog ulkusa

Dijeta kod peptičkog ulkusa
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 09.03.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Dozvoljena i zabranjena hrana

Važno je "slušati" svoj organizam i izbaciti iz prehrane one namirnice koje dobro ne podnosite.

HRANA KOJA SE PREPORUČUJE HRANA KOJA MOŽE IZAZVATI SMETNJE
KRUH I ŽITARICE Cjelovite ili obogaćene žitarice, pekarski proizvodi od cjelovitih ili obogaćenih proizvoda, pahuljice sa obogaćenim ili cjelovitim žitaricama, krekeri, integralna riža i tjestenina KRUH I ŽITARICE Pekarski proizvodi napravljeni od bijelog brašna, ili oni kojima su dodani orasi i sušeno voće, bijela riža, sjemenke, krekeri sa visokim udjelom masnoća i soli
POVRĆE Svježe, smrznuto i konzervirano koliko se može podnijeti POVRĆE Povrće koje uzrokuje stvaranje plinova: brokula, kupus, luk, cvjetača, krastavac Povrće koje se priprema uz dodatak veće količine masnoća Rajčice i proizvodi od rajčica
VOĆE Svježe, smrznuto i konzervirano, koliko se podnosi Voćni sokovi koliko se podnose VOĆE Limun, grejpfrut, naranče, ananas, smokve, ribizl Sokovi od citrusa
MLIJEKO I MLIJEČNI PROIZVODI Obrano mlijeko i mliječni proizvodi sa niskim udjelom masti MLIJEKO I MLIJEČNI PROIZVODI Punomasno i čokoladno mlijeko, maslac, vrhnje, masni i pikantni sirevi
MESO I NADOMJESCI Krto meso, svinjetina, teletina, janjetina i perad (bez kože), šunka, bijela riba Soja i proizvodi od soje, suhi grašak i grah pripremljen bez dodatka masnoća Juhe Umak od umjereno začinjenog mesa MESO I NADOMJESCI Jako začinjeno meso, kobasice, riba Sve prženo, masno i teško probavljivo meso, riba i perad Suhi grah i grašak pripremljeni uz dodatak veće količine masnoće
MASNOĆE I MEĐUOBROCI Majoneza i salatni dresinzi s niskim udjelom masti Voćni sladoled, šerbet, džemovi, tvrdi bomboni, graham krekeri i nemasni deserti Pereci, krekeri od riže MASNOĆE I MEĐUOBROCI Krem juhe Jako začinjeni salatni dresinzi Čips, kokice pripremane na maslacu, čokoladne torte i kolači, čokolada, kokos, krem bomboni
OSTALO Sol, papar, začini, začinsko bilje Kečap, ocat u umjerenim količinama Sva pića koja se mogu podnijeti OSTALO Gazirana pića, kava (obična i bez kofeina) te ostala pića koja sadrže kofein Jaki začini i dodaci (primjerice češnjak, čili, crvena paprika...) Kiseli krastavci Alkoholna pića Nikotin, acetilsalicilna kiselina i protuupalni lijekovi koje ne podnosite

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije