Hrana koja štiti arterije

Hrana koja štiti arterije

Hrana koja štiti arterije
  • Objavljeno: Petak, 03.09.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zdrava prehrana

Kardiovaskularne bolesti šire se kao divlji požar. Nutricionisti vjeruju da su one 'kuga' 21. stoljeća. Jedan od ključnih rizika za razvoj srčanih bolesti su začepljene arterije. Ovo se ne događa preko noći, rezultat je to niza krivih izbora hrane i načina života.

Vaše arterije su krvne žile koje prenose kisik i hranjive tvari iz srca na ostatak tijela. One idu u mozak i ostatak tijela. Zdrave arterije su fleksibilne, jake, elastične, a krv teče kroz njih lako. Ali, s godinama masne tvari, kolesterol i stanični otpad formiraju začepljenja arterija. Ovaj plak može smanjiti arterijski protok krvi, ili, u nekim slučajevima, potpuno ga blokirati.

Kako plak raste, javlja se ateroskleroza. Ovo stanje uzrokuje da arterije postanu uske i otvrdnu. Začepljene arterije u različitim dijelovima tijela mogu dovesti do višestrukih medicinskih stanja, uključujući i smanjeni dotok krvi u potkoljenicama i drugim ekstremitetima (zbog začepljenosti u perifernim arterijama), anginu (bol u prsima), bolesti srca ili srčani udar (zbog začepljenja koronarne arterije); moždani udar (zbog začepljenja karotidne arterije koja dovodi kisik u mozak).

Glavni uzrok za začepljenje arterija se povezuje s konzumacijom procesirane hrane dodano zasićene mastima, kemikalijama i toksinima. Ali, kako postoje namirnice koje će se začepiti vaše arterije, postoji i nekoliko namirnica koje će ih očistiti. Dakle, ako ste se suočili s otežanim disanjem i boli u prsima, trebali bi dodati te namirnice u svoju prehranu.

Češnjak

Češnjak se koristi za liječenje bolesti srca i hipertenzije od davnih dana. Prema jednoj studiji češnjak može inhibirati kalcifikacije koronarnih arterija (zbog taloženja kalcija u koronarnim arterijama). Druga studija provedena od strane njemačkog znanstvenika profesora Güautntera Siegela, utvrdila je da češnjak u prahu može smanjiti formiranje nanoplaka do 40% i smanjiti veličinu nanoplaka koji je već formiran za do 20%.

Pripremite napitak od češnjaka i đumbira koji smanjuje krvni tlak!

Grožđe

Koristi grožđa dolaze iz flavonoida koji daju jarku ljubičastu boju grožđu, soku od grožđa i crnom vinu. Flavonoidi, kvercetin i resveratrol sprječavaju oksidaciju LDL kolesterola ("loš" kolesterol) koji dovodi do stvaranja plaka u stjenkama arterija. Oni također mogu smanjiti rizik od razvoja krvnih ugrušaka koji dovode do srčanih udara.

Bobičasto voće

Bobičasto voće (kao što su jagode, maline, borovnice i kupine) bogato je antioksidansima flavonoidima (kao što je antocijanini) koji može spriječiti otvrdnjavanje arterija i pomoći skidanju plaka.

Jabuke

Jabuke sadrže pektin, topivo vlakno koje snižava kolesterol. One također sadrže kvercetin, kalij i magnezij koji pomažu u održavanju krvnog tlaka pod kontrolom. Ostali plodovi bogati pektinom su kruške i agrumi.

Špinat

Špinat je bogat luteinom koji ne samo da štiti od senilne makularne degeneracije, već može i pomoći u prevenciji srčanih napada te spriječiti nakupljanje plaka. Špinat također sadrži kalij i folnu kiselinu, koji su dobri u prevenciji visokog krvnog tlaka.

Isprobajte smoothie od špinata i chia sjemenki!

Riba

Pogotovo masna riba poput lososa i tune koje su bogate omega 3 masnim kiselinama mogu spriječiti ugruške i nakupljanje kolesterola. Studija provedena od strane istraživača na sveučilištu Southampton otkrila je da omega 3 ulja zaustavljaju nakupljanje masnih naslaga u arterijama.

Maslinovo ulje

Istraživanja su pokazala da molekule lošeg kolesterola ako se miješaju s mononezasićenim mastima koje nalazimo u maslinovom ulju imaju manju vjerojatno da će oksidirati (samo oksidirani kolesterol se može zalijepiti za zidove arterija u obliku plakova).

Rajčice

Rajčice su bogate likopenom, spojem koji daje boju rajčicama. On može značajno sniziti rizik od ateroskleroze, donosi nova studija korejskih znanstvenika. U studiji, istraživači su pronašli da žene s najvišim razinama likopena u krvi imaju najmanje krute arterije.

Zeleni čaj

Zeleni čaj sadrži snažni antioksidans koji se zove flavonoid, a može poboljšati zdravlje osjetljivih stanica sluznice krvnih žila (endotelne stanice) i pomaže smanjiti rizik od bolesti srca. Disfunkcija endotelnih stanica igra ključnu ulogu u razvoju začepljenih arterija. Istraživači su otkrili da osobe koje piju zeleni čaj značajno povećavaju širenje arterija (dilatacija) što je znak bolje funkcije krvnih žila.

Pripremite smoothie od zelenog čaja i đumbira!

Nar

Nar sadrži antioksidanse koji mogu pomoći u borbi protiv začepljenja arterija. Nova studija pokazuje da sok od nara smanjuje oštećenja krvnih žila, ali može preokrenuti progresiju ove bolesti. Ispitivanja su pokazala da sok od nara smanjuje učinke stresa na stanicama krvnih žila stimulirajući proizvodnju dušikovog oksida.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije