Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Hrana u borbi protiv boli i upala

Hrana u borbi protiv boli i upala

Hrana u borbi protiv boli i upala
  • Objavljeno: Petak, 07.09.2012.
  • Broj pregleda: 11.977
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Neki od najboljih prirodnih lijekova protiv boli i upala imaju i odličan okus, što se ne može reći za sve lijekove koje će vam doktor preporučiti. Također, hrana neće uzrokovati neugodne nuspojave, koje su uobičajene za većinu medicinskih lijekova protiv bolova.

Borovnice

Povećavaju razinu proteina toplinskog šoka, čija se razina smanjuje starenjem, a važni su kod borbe tijela protiv stresa. Kada padne razina proteina toplinskog šoka kao rezultat nastaju upale, bol i oštećenje tkiva.

Ljuta paprika

Možda zvuči neobično, ali ljuta paprika snižava visoku temperaturu tijela zbog kapsaicina, koji ima moćna antiupalna svojstva i odličan je kod poboljšanja cirkulacije. Ljutu papriku možete koristiti i u obliku papra (Cayenne papar) kao začin jelima.

Vaše tijelo žudi za ovim protuupalnim namirnicama!

Celer

Sadrži više od 20 antiupalnih sastojaka, uključujući tvar koja se zove apigenin. Postoje istraživanja koja potvrđuju da apigenin sprječava nastanak raka dojke. Dodajte celer u juhe, sjemenke celera u salate i zaštitite svoje zdravlje.

Trešnje

Dok se mnogi ljudi odmah odluče za aspirin, bolja verzija bi bio desert od trešanja jer su čak 10 puta učinkovitije od aspirina kod ublažavanja upale.

Tamno zeleno lisnato povrće

Kelj ili špinat će tijelo opskrbiti alkalnim mineralima poput kalcija i magnezija. Oba minerala pomažu kod uspostavljanja kemijske ravnoteže u tijelu te ublažavaju upalu.

Pripremite protuupalni smoothie od cikle i trešanja!

Riba

Riblje ulje direktno utječe na imunološki sustav, a suzbija oslobađanje negativnih citokina za 40 do 55%. Citokini mogu biti pozitivni i negativni, a negativni su ti koji pogoršavaju zdravlje zglobova i uzrokuju upale.

Lanene sjemenke i laneno ulje

Lanene sjemenke su bogate prirodnim uljima koji u tijelu poprimaju oblik sličan hormonima i smanjuju razinu spojeva koji uzrokuju upale. Lanene sjemenke i laneno ulje možete uvrstiti u svakodnevnu prehranu, a preporuka stručnjaka je da ih ne zagrijavate.

Đumbir

Danski znanstvenici su ustanovili da đumbir ima bolju učinak na zdravlje od velikog broja protutupalnih lijekova, a ne moramo ni napominjati da je zasigurno ukusniji od većine lijekova.

Kurkuma

Taj indijski začin koji se koristi u pripremanju čilija smanjuje osjećaj boli i sprječava upale, i to bolje od nekih lijekova, a bez neželjenih nuspojava.

Kurkuma štiti od raka i ublažava upalu u tijelu!

Orasi

Kao i lanene sjemenke, orasi su bogat izvor omega 3 masnih kiselina, smanjuju upale i osjećaj boli.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije