Hrana za zdraviji mozak

Hrana za zdraviji mozak

Hrana za zdraviji mozak
  • Objavljeno: Nedjelja, 28.10.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Bolje pamćenje, rezultati na ispitima i bolje raspoloženje nisu nešto nedostižno ako svoj tanjur napunite namirnicama kao što su bobičasto voće, jaja ili čokolada koje hrane mozak. Dopustite prirodnim spojevima u ukusnoj hrani da nahrane i vaš mozak, obrane tijelo od slobodnih radikala i pesticida i poboljšaju funkcioniranje neurotransmitera i otjeraju depresiju. Važno je da znate da neke namirnice trebate kupovati u trgovinama organske hrane kako biste spriječili unos pesticida. Jedno istraživanje je pokazalo da su mnogi pesticidi neurotoksični i smanjuju IQ kod djece.

Bobičasto voće

Bobičasto voće je odlično za mozak iz više razloga. Maline i borovnice sadrže spojeve antocijana koji štiti neurone mozga koji su zaslužni za pamćenje. Jagode pak sadrže fisetin koji ima dugoročan pozitivan učinak na pamćenje. Britanski znanstvenici su ustanovili da jedna šalica borovnica dnevno može značajno poboljšati pamćenje, i to za samo nekoliko mjeseci.

Jabuke

Ovo voće je odličan izvor katehina, tvari koja štiti mozak od kemikalija koje svakodnevno unosimo konzumiranjem raznih namirnica. Međutim, najbolje bi bilo kada bi jeli organske jabuke jer se katehin nalazi u kori jabuke, dijelu koji je najviše izložen pesticidima u kemijskoj poljoprivredi.

Tamna čokolada

Spojevi flavonola, koje ćete pronaći u tamnoj čokoladi, će ojačati krvožilni sustav i poboljšati protok krvi u mozgu. Jednim istraživanjem se ustanovilo da flavonol poboljšava matematičke vještine, uklanja umor i psihičku iscrpljenost.

Provjerite zašto je tamna čokolada zdrava!

Sjemenke bundeve

Sjemenke bundeve su male, ali su veliki izvor triptofana - ključne komponente za održavanje mozga zdravim. Mozak triptofan koristi za proizvodnju serotonina koji potiče dobro raspoloženje i zdravlje mozga.

Ljute papričice

Kapsaicin ćete u velikoj mjeri pronaći u ljutim papričicama. On je prirodni borac protiv masti u tijelu i povećava otpornost tijela na bol. Kapsaicin pospješuje lučenje endorfina, koji oslobađa od stresa i pomaže nam da se usredotočimo.

Prokulica

Znanstvenici su dokazali da spojevi prokulice jačaju imunološki sustav i pomažu kod zaštite moždanih stanica. Antioksidativna svojstva prokulica smanjuju razinu slobodnih radikala koji su odgovorni za razne bolesti i tegobe.

Kelj

Kelj, brokula, kupus i cvjetača sprječavaju prijevremeno starenje mozga i moždanih stanica. Jedno istraživanje je ustanovilo da konzumiranje ovog povrća može pomladiti mozak za čak 1 do 2 godine.

Pripremite smoothie od kelja i jagoda!

Repa

Odličan je izvor B vitamina koji pomaže kod obrađivanja i pohranjivanja informacija. Svježa repa ima antidepresivna svojstva. Bogat je izvor folne kiseline koja štiti zdravlje srca i krvožilnog sustava. Nemojte konzumirati konzerviranu repu jer sadrži veliku razinu kemikalija koje narušavaju hormonalnu ravnotežu u tijelu.

Inćuni

Vašem mozgu trebaju omega 3 masne kiseline jer ga štite od ubrzanog starenja, gubitka pamćenja, depresije i lošeg raspoloženja. Inćuni imaju čak 10 puta više omega 3 masnih kiselina od tune, a znatno manje štetnih morskih zagađivača kao što je živa. Ova sitna riba će ojačati i vaše kosti jer sadrži vitamin D i kalcij.

Jaja

Kao i inćuni, jaja sadrže omega 3 masne kiseline koje štite mozak. Međutim, nisu sva jaja zdrava. Najbolje bi bilo kada bi konzumirali jaja provjerene kvalitete jer ona mogu sadržavati i do 2 puta više omega 3 masnih kiselina, a čak 3 puta više vitamina E, za kojeg znanstvenici vjeruju da se bori protiv depresije i Alzheimerove bolesti. Žumanjak sadrži veliku količinu kolina, spoja koji promiče zdravlje i učinkovitost neuritransmitera.

Provjerite što se događa s vašim tijelom ako svaki dan jedete jaja!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije