Od regulacije kolesterola do mršavljenja: Koje su sve dobrobiti jabučnog octa?

Od regulacije kolesterola do mršavljenja: Koje su sve dobrobiti jabučnog octa?

Od regulacije kolesterola do mršavljenja: Koje su sve dobrobiti jabučnog octa?
  • Objavljeno: Srijeda, 14.06.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Gutljaj jabučnog octa je jedan od najpopularnijih prirodnih lijekova. Jabučni je ocat nezaobilazna namirnica za one koji na prirodni način žele održati svoje zdravlje, uključujući optimalnu tjelesnu težinu, probavu i još mnogo toga.

Ovaj jedinstveni ocat napravljen od fermentiranih jabuka može se koristiti kao sastojak u receptima, dodati u piće ili jednostavno uzeti žlicom ili čašicom. U tom mu je slučaju glavna namjena da unaprijedi zdravlje, iako se najčešće primjenjuje kao ukusan sastojak dresinga za salatu. Zapamtite, odabir jabučnog octa koji sadrži talog je uobičajena praksa. Ako niste upoznati, taj je talog smjesa kvasca i bakterija koje se proizvode tijekom fermentacijskog procesa octa. Zato se prednost uvijek daje sirovom i nefiltriranom jabučnom octu. Ako se pitate koje dobrobiti možete očekivati svakodnevnom konzumacijom ove zdrave namirnice, nastavite čitati.

Bolja apsorpcija hranjivih tvari iz hrane

Ocat je kiseo. Kao takav, može poboljšati i podržati kvalitetnu probavu. Octena kiselina u jabučnom octu može potaknuti proizvodnju probavnih enzima koji pomažu u razgradnji i apsorpciji hranjivih tvari iz hrane.

Bolji krvni šećer

Razina glukoze u krvi tijekom posta mjerodavan je parametar općeg zdravlja. Neke studije sugeriraju da konzumacija jabučnog octa može imati pozitivne učinke na tu razinu, posebno kod osoba koje inače imaju povišen krvni šećer. Statistike sistematskih pregleda pokazuju da je to naročito uočljivo kod pacijenata koji su redovito konzumirali jabučni ocat tijekom osam tjedana. Pretpostavlja se da jabučni ocat može pomoći u poboljšanju regulacije šećera u krvi tako da tijelo učinkovitije koristi glukozu i usporava brzinu pražnjenja želuca nakon obroka.

Niži kolesterol

Dokazano je, uzevši u obzir cijelu populaciju, da je konzumacija jabučnog octa značajno smanjila ukupni serumski kolesterol i povećala "dobar" HDL kolesterol. Ako vam je održavanje zdravih razina kolesterola u krvi glavni cilj, bitno je naglasiti da ovaj prirodni lijek treba primjenjivati u kombinaciji s odgovarajućom prehranom.

Gubitak neželjenih kilograma

Svakodnevno uzimanje jabučnog octa neće jamčiti trenutačan gubitak težine, pogotovo ako se ne bavite vježbanjem ili nemate naročito zdravu prehranu. Međutim, ako je uravnotežena, zdrava prehrana i redovita tjelesna aktivnost ukorijenjena u vaš stil života, malo jabučnog octa može pomoći u gubitku težine.

Smanjen osjećaj gladi

Jedna je studija iz Francuske otkrila da neki metabolički poremećaji mogu biti zaustavljeni uzimanjem jabučnog octa jer on ima zasićujući učinak. Istraživači su otkrili da je dodavanje jabučnog octa u prehranu visokim udjelom masti značajno smanjilo unos hrane ispitanika. Drugim riječima, žlica ili dvije jabučnog octa u umaku, preljevu za salatu ili smoothieju, najčešće ne može škoditi.

Smanjenje upale u organizmu

U modernom načinu života, vanjskih, prehrambenih i unutarnjih čimbenika koji pridonose visokim razinama upale u organizmu ne manjka. Upala u organizmu se događa kada se imunološki sustav ne uspijeva izboriti protiv slobodnih radikala koji uzrokuju kronični oksidativni stres u tijelu. Rezultati takve imunološke reakcije variraju od dobivanja na težini do problema raspoloženja. Uz sve to, prekomjerna tjelesna težina također može doprinijeti povećanim razinama oksidativnog stresa u organizmu.

Uzimanje jabučnog octa može pomoći. Otkriveno je da jabučni ocat može suzbiti oksidativni stres uzrokovan pretilošću. Istraživanja pokazuju da jabučni ocat regulira obrambeni sustav tijela protiv oksidativnog stresa jer su ispitanici koji su svakodnevno uzimali dozu jabučnog octa pokazali smanjenje kolesterola, triglicerida i oksidativnog stresa već nakon šest tjedana.

Olakšanje za žgaravicu

Iako uzimanje octa protiv žgaravice zvuči paradoksalno, neki u njemu pronalaze spas. Vjerovali ili ne, neki ljudi imaju žgaravicu jer proizvode premalo želučane kiseline. Posljedično, dodavanje octene kiseline u prekomjerno lužnate probavne sokove može pružati olakšanje. Iako su dokazi koji pokazuju tu korelaciju rijetki, malo je vjerojatno će vam ocat naštetiti, pogotovo ako je tu metodu odobrio vaš liječnik.

Ublažavanje neugodnog zadaha

Zadah može biti uzrokovan bakterijama koje žive u ustima. Budući da je ocat antibakterijsko sredstvo, stvorit će neprijateljsko okruženje za bakterije koje su glavni uzročnik neugodnih mirisa.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije