Jabuka - podcijenjena, a dragocjena!

Jabuka - podcijenjena, a dragocjena!

Jabuka - podcijenjena, a dragocjena!
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Broj pregleda: 8.578
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Jabuka u dijetama

S jabukama je kudikamo lakše izdržati dijetu jer sadrže pektin, koji bubri i stvara bolji osjećaj sitosti. Novija istraživanja pokazuju da taninska kiselina značajno utječe na metabolizam masti i onemogućuje njihovo taloženje u jetri. To saznanje otvara nove mogućnosti za primjenu tanina u redukcijskim dijetama i opravdava narodnu mudrost da jabuka pomaže pri mršavljenju.

Jabukom se unosi mnogo vode (što je poželjno u redukcijskim dijetama), vitamina i minerala, vlakna, koja pomažu regulaciji stolice i daju osjećaj sitosti, a pojačava se i lučenje mokraće. Dvije djelotvorne tvari u jabuci pomažu u snižavanju povišenog kolesterola: pektin i tanin. Pektin je rezultat zrenja ploda: lako je topiv u vodi i stvara gel, elastičan je i čvrst. Bubreći, zarobi u svoje mreže kolesterol te ga odvodi iz organizma, onemogućujući mu da se apsorbira u krv.

Gotovo sve dijete koje "kupujete u dućanima" su bazirane na jabučnom octu. Velik broj proizvođača se bori na tržištu istim proizvodom - jabučni ocat, što u tabletama, što u tekućini ili u sastavu nekog prehrambenog proizvoda.

Jabučni ocat proizvod je dobiven vrenjem jabuka ili prevrelog jabučnog soka. Primjenjuje se u tradicionalnoj medicini zbog značajnog prisustva kalija, ključnog mineralnog sastojka neophodnog za zdravlje organizma. Važnost je kalija u tome što veže i ostale korisne mineralne sastojke: fosfor, magnezij, kalcij, sumpor, željezo, fluor, a u manjoj mjeri i druge minerale. Konzumira se u raznim kombinacijama, najčešće s medom i vodom.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije