Jabuka - podcijenjena, a dragocjena!

Jabuka - podcijenjena, a dragocjena!

Jabuka - podcijenjena, a dragocjena!
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Broj pregleda: 8.577
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Konzumacija i primjena

Jabuka se najčešće jede sirova, ali se i peče, kuha, suši, prerađuje u sokove, marmelade, džemove, želee, a poznat je, kao što smo već naveli, vrlo cijenjen jabučni ocat.

Najbolje je jabuku gristi ili popiti svježe istisnut sok, koji ne smije stajati dulje od pola sata! Prema strogom bontonu, jabuka se jede tako da se prsti nikad ne dotaknu ploda: jabuka je na tanjuru, vilica zabodena u nju, a nožem se jabuka raspolovi, pa se svaka polovica raščetvori, a smije se odrezati i kora (ako vam to uspije).

Kora je vrijedna i jede se samo kad na njoj nema nikakvog ostatka zaštitnih sredstava. Ne znate li podrijetlo jabuke, bolje je da je ogulite. Pomaže u sprječavanju karijesa čak bolje nego pranje zubi (pranjem uništavamo 60% bakterija u ustima, a jedenjem jabuke 90%).

U domaćinstvu se jabuke, osim sirovih, često upotrebljavaju kao nadjev za pite, savijače, tople torte i sl. U zadnje vrijeme možete kupiti i čips od jabuka, ili ga jednostavno napraviti sami doma. Trebate samo jabuku tanko izrezati i staviti u pećnicu da se suši na 50 stupnjeva. Za zimske dane ništa bolje od kompota od jabuka i šljiva, samo nemojte dodavati puno šećera. Može se konzumirati kao topli ili hladni napitak.

One su također osvježavajući sastojak povrtnih ili mesnih salata koje su povezane majonezom ili nekim drugim salatnim preljevom. Naribana sirova jabuka može se dodati pirjanom kupusu koji se poslužuje kao prilog mesnim jelima.

Od kuhanih jabuka priprema se pire koji se može poslužiti uz razna pečenja. Osim znanih pečenih jabuka sa šećerom, jabuke se mogu peći i koristiti kao dodatak za poboljšavanje arome mesu i umaku od pečenja.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije