Odlična krem juha od batata: Ako još niste, vrijeme je da je počnete pripremati!

Odlična krem juha od batata: Ako još niste, vrijeme je da je počnete pripremati!

Odlična krem juha od batata: Ako još niste, vrijeme je da je počnete pripremati!
  • Objavljeno: Utorak, 12.03.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Krem juha od batata je bogata okusima, ima visoku nutritivnu vrijednost i odličan je okrepljujući obrok za svako doba godine. Batat je također poznat i kao slatki krumpir, potječe iz Srednje i Južne Amerike te je postao popularna namirnica diljem svijeta zbog svojeg slatkog okusa i kremaste teksture.

Uz to, bogat je vitaminima, mineralima i vlaknima te je odličan izvor energije. Sadrži visoku razinu beta-karotena, koji se u tijelu pretvara u vitamin A i pridonosi zdravlju vida, kože i imunološkog sustava. Batat je također niskokaloričan i ima nizak glikemijski indeks, što ga čini idealnom namirnicom za održavanje zdrave tjelesne težine i regulaciju razine šećera u krvi.

Jednostavna priprema krem juhe od batata čini je još primamljivijim obrokom. Naime, za pripremu vam je potrebno samo nekoliko osnovnih sastojaka i štapni mikser. Kako biste dodatno obogatili ovaj obrok, juhu začinite đumbirom, cimetom, kuminom ili čilijem. Ovi se začini savršeno nadopunjuju s prirodno slatkim okusom batata te stvaraju uravnoteženu kompoziciju okusa.

Sastojci:

  • 500 g batata
  • 1 veliki luk
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 800 ml povrtnog temeljca
  • pola žličice đumbira u prahu (po želji)
  • pola žličice cimeta (po želji)
  • pola žličice kumina u prahu (po želji)
  • prstohvat čilija u prahu (po ukusu)
  • sol i papar po ukusu

Priprema:

  1. Ogulite batat i narežite ga na manje komade. Luk i češnjak također ogulite i sitno nasjeckajte.
  2. U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i češnjak te pržite oko 5 minuta, dok luk ne postane staklast.
  3. Dodajte narezani batat u lonac i kratko ga propržite s lukom i češnjakom.
  4. Zatim dodajte povrtni temeljac i začine. Posolite i popaprite po ukusu.
  5. Pustite da juha zavrije, a zatim smanjite vatru i pustite juhu da lagano kuha 20-25 minuta, dok batati ne omekšaju.
  6. Kada su batati skuhani, maknite lonac s vatre i pustite da se juha malo ohladi.
  7. Koristeći štapni mikser, izmiksajte juhu dok ne dobije glatku i kremastu teksturu.
  8. Vratite juhu na vatru i dodatno je zagrijte ako je potrebno. Provjerite i prilagodite začine prema ukusu.
  9. Poslužite juhu toplu, po želji ukrasite svježim začinskim biljem ili krutonima.

U slast!

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije