Kako dehidracija narušava vaše zdravlje?

Kako dehidracija narušava vaše zdravlje?

Kako dehidracija narušava vaše zdravlje?
  • Objavljeno: Srijeda, 10.06.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Ako izgubite samo 1.5% vode u tijelu, već ste blizu blage dehidracije. Dehidracija može biti uzrokovana nizom stvari i tijelu čini puno više od stvaranja samog osjećaja žeđi. Dehidracija može uzrokovati niz problema koji variraju od osjećaja umora do neugodnog zadaha.

Uzrokuje loš zadah

Uistinu je lako tijekom užurbanog dana zaboraviti popiti vodu, a vrlo brzo ćete primijetiti da vaš zadah postaje neugodan. Slina ima važna antibakterijska svojstva. Kada je vaše tijelo dehidrirano, tada se smanjuje količina sline i povećava razina bakterija.

Potiče žudnju za slatkim

Dehidracija može uzrokovati osjećaj gladi, a vrlo brzo ćete primijetiti žudnju za slatkišima. To se najčešće događa tijekom tjelovježbe. Ako vježbate dehidrirani, vaše tijelo počinje puno brže trošiti glikogen (pohranjene ugljikohidrate). Kada završite s tjelovježbom, vrlo je vjerojatno da ćete htjeti pojesti nešto slatko kako biste nadomjestili potrošeni glikogen.

Otežava vježbanje

Čak i mala dehidracija utječe na vašu sposobnost vježbanja. Oko 2% dehidracije u tijelu uzrokuje čak 10% smanjenu fizičku spremu. Što ste više dehidrirani, to je vaša fizička kondicija lošija. To ćete vrlo brzo početi primjećivati i tijekom samog vježbanja.

Isušuje kožu

Kožu ćete održati zdravom i lijepom tako da unosite adekvatnu količinu vode. Najbolje je da kožu hidratizirate iznutra prema van. Ovisno o vašem životnom stilu, trebali biste prilagoditi unos vode. Ako vježbate svaki dan ili unosite veću količinu kofeina, tada trebate povećati unos vode.

Čini vas umornima

Popodnevni umor može zapravo biti posljedica dehidracije. Kada ste dehidrirani, razina krvnog tlaka se smanjuje, broj otkucaja srca postaje veći, a dotok krvi u mozak postaje sporiji. Sve to vas počinje činiti umornima. Manjak vode također otežava rad mišića, oni postaju napeti i svaka aktivnost postaje napornija.

Narušava raspoloženje

Popijte čašu vode i vrlo brzo ćete primijetiti da se vaše raspoloženje promijenilo. Manjak vode u tijelu može uzrokovati slabljenje koncentracije. Dehidracija od već 1% može uzrokovati blagu glavobolju, manjak koncentracije i razdražljivost.

Može uzrokovati grčeve u mišićima

Manjak vode u tijelu može oslabiti cirkulaciju, a to u konačnici može uzrokovati grčeve u mišićima. Tijelo želi zaštititi vitalne organe, stoga će početi crpiti tekućinu iz mišića i svega što nisu vitalni organi. Mišići mogu postati bolni. Promjene razine natrija i kalija, koje se događaju tijekom znojenja, također povećavaju vjerojatnost od nastanka grčeva u mišićima.

Uzrokuje vrtoglavicu

S obzirom da je protok krvi prema mozgu oslabljen, povećava se rizik od nastanka vrtoglavice. Blaga dehidracija može otežati sposobnost obavljanja jednostavnih mentalnih zadataka i uzrokovati vrtoglavicu.

Uzrokuje glavobolju

Dehidracija može uzrokovati glavobolju, i to iz različitih razloga: smanjenje razine serotonina i sužavanje krvnih žilica u mozgu. Idući put kada ćete osjetiti glavobolju, popijte čašu hladne vode i možda ćete primijetiti da je nestala. Dobro bi bilo i da pojedete malo voća koje u svom sastavu ima visok postotak vode.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije