Kako detoksikacija sokovima djeluje na organizam?

Kako detoksikacija sokovima djeluje na organizam?

Kako detoksikacija sokovima djeluje na organizam?
  • Objavljeno: Subota, 18.07.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Bilo da detoksikaciju sokovima radite nekoliko dana ili pak čitav tjedan, u vašem tijelu će definitivno doći do promjena zbog drastičnog smanjenja unosa kalorija, mast i proteina. Neke od tih promjena su dobre jer potiču detoksikaciju, ali se svakako trebate upoznati i s negativnim stranama detoksikacije sokovima.

Probavni sustav

Većina programa detoksikacije sokovima podrazumijeva unos sokova od različitih vrsta voća i povrća. Ti sokovi sadrže puno sorbitola ili glucitola. To je vrsta šećera koja potiče nakupljanje vode u crijevima, zbog čega ima laksativno djelovanje. Svoj probavni sustav ćete definitivno pročistiti, ali se pripremite na dijareju i ne zaboravite na povećanje unosa vode.

Hormoni

Kada tijelu ograničite unos kalorija, tijelo ulazi u stadij gladovanja. To uzrokuje hormonalnu neravnotežu. Razina hormona u vašem tijelu će tada biti vrlo slična onoj koju ste imali prije ulaska u pubertet, i to već nakon nekoliko dana. To može narušiti ujednačenost menstrualnog ciklusa, naročito ako detoksikaciju sokovima prakticirate u vrijeme kada vaša menstruacija treba započeti.

Mišići

Sokovi ne sadržavaju proteine. No, vaše tijelo nije svjesno da ne unosite proteine pa će nastaviti i dalje razgrađivati proteine, kao da ih unosite, ali one iz mišića. Ako detoksikacija sokovima traje tjedan dana, to može uzrokovati značajno smanjenje mišićne mase, čak 300 grama mišića dnevno. To za vas znači sporiji metabolizam i manju potrošnju kalorija u stadiju mirovanja.

Tjelesna težina

Definitivno ćete smanjiti broj suvišnih kilograma, ali ne onih koje želite. Glikogen u vašem tijelu, koji dolazi iz ugljikohidrata, tijelu pomaže u zadržavanju vode. Kada započnete s detoksikacijom sokovima,  izmokrit ćete svu suvišnu vodu, a izgubljeni kilogrami će zapravo biti izgubljena voda. Te kilograme ćete vratiti odmah nakon prestanka detoksikacije.

Razina energije

Samo zato što ste drastično smanjili unos kalorija, to ne znači da će ih vaše tijelo prestati trošiti. Manji unos kalorija znači manje glikogena i manju razinu energije. Počet ćete osjećati slabost i kronični umor.

Metabolizam

Zbog smanjenja mišićnog tkiva, tijelo će trošiti manje kalorija u stanju mirovanja. Ako ste izgubili oko 1 kilogram mišićnog tkiva, svaki dan ćete trošiti oko 15 kalorija manje. Ako je detoksikacija sokovima trajala kratko, sporiji metabolizam je trenutan i brzo će se vratiti u normalu. No, ako detoksikaciju sokovima prakticirate na dulje vrijeme ili previše često, to može ostaviti dugoročne štetne posljedice na rad vašeg metabolizma.

Raspoloženje

Sokovi ne sadrže masti i proteine, spojeve koji su vašem tijelu potrebni da bi proizvodilo neurotransmitere. Oni reguliraju raspoloženje i pomažu u prevenciji naglih promjena raspoloženja. Upravo zbog toga detoksikacija sokovima može uzrokovati nagle promjene raspoloženje i razdražljivost.

Srce

Detoksikacija sokovima ima pozitivno djelovanje na zdravlje srca. Nekoliko dana detoksikacije sokovima može pomoći u regulaciji kolesterola i smanjiti razinu krvnog tlaka. Također može regulirati razinu šećera i osjetljivost tijela na inzulin.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije