Što se događa s tijelom kada prestanete piti sokove?

Što se događa s tijelom kada prestanete piti sokove?

Što se događa s tijelom kada prestanete piti sokove?
  • Objavljeno: Utorak, 21.07.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Prestati piti sokove je uvijek dobra ideja. Možda ste ih prestali piti kako biste uklonili suvišne kilograme ili pak zbog želučanih tegoba. Koji god da je razlog, eliminacijom sokova iz prehrane ćete potaknuti zdravlje cjelokupnog organizma.

Rjeđe ćete imati glavobolje i imat ćete bolju koncentraciju

Istraživanja su pokazala da sokovi mogu povećati rizik od nastanka glavobolje. Jednom kada u potpunosti prestanete piti sokove, primijetit ćete da su glavobolje puno rjeđe i da je koncentracija puno bolja. Sokovi sadrže kemijske spojeve i umjetne zaslađivače koji utječu na kemijski sastav u mozgu, način na koji živci međusobno komuniciraju i općenito na funkcioniranje mozga. To može uzrokovati glavobolje, anksioznost i nesanicu.

Bolje ćete osjećati okus hrane

Kada u potpunosti prestanete piti sokove, vrlo brzo ćete primijetiti da bolje osjećate okus hrane. Umjetni zaslađivači iz sokova su toliko intenzivni za okusne pupoljke da namirnice, čiji je intenzitet okusa normalan, počinju biti bezukusne. Aspartam je, primjerice, čak 200 puta slađi od stolnog šećera. Sokovi će, umjesto da zadovolje vašu žudnju za slatkim, tu žudnju dodatno povećati.

Počet ćete gubiti suvišne kilograme

Ako ste sokove prestali piti zbog gubitka kilograma, dobra vijest je da ćete vrlo brzo početi primjećivati rezultate. Gubitak suvišnih kilograma ćete prvo početi primjećivati na području trbuha. Jedno istraživanje je pokazalo da svakodnevna konzumacija sokova može rizik povećati od nastanka pretilosti za čak 65%. Također, trebate znati da sokovi mogu povećati rizik od nastanka metaboličkog sindroma čije su karakteristike visoki krvni tlak, visoka razina trigliciredia i visoke razine šećera krvi.

Kosti će biti zdravije

Prestanak konzumacije sokova je jedan od najboljih načina da poboljšate zdravlje kostiju i smanjite rizik od nastanka fraktura. Jedno istraživanje je pokazalo da svakodnevna konzumacija sokova za čak 14% povećava rizik od nastanka frakture kuka. Sokovi mogu smanjiti postotak koštane mase i povećati rizik od nastanka osteoporoze.

Vaš stav prema hrani će se promijeniti

Istraživanja su pokazala da osobe koje svakodnevno piju sokove, češće donose loše odluke po pitanju prehrane, u odnosu na osobe koje rijetko ili nikada piju sokove. Kada eliminirate sokove, vrlo vjerojatno ćete početi donositi bolje prehrambene odluke.

Bolje ćete podnositi alkohol

Kada alkohol miješate sa sokovima, brže ćete se napiti jer se koncentracija alkohola u krvi počinje puno brže povećavati. A kada alkohol miješate s kofeinom, osim što ćete se brže napiti, povećava se rizik od nastanka dehidracije tijela.

Smanjit ćete rizik od nastanka dijabetesa tipa 2

Istraživanja su pokazala da osobe koje svakodnevno konzumiraju sokove, imaju veći rizik od nastanka dijabetesa tipa 2. Također, povećava se rizik od nakupljanja masti na području abdomena, dolazi do neuravnotežene razine inzulina i počinje se povećavati razina šećera u krvi. Nedavno istraživanje znanstvenika iz Japana je pokazalo da muškarci srednje životne dobi koji svakodnevno piju sokove, imaju drastično veći rizik od nastanka dijabetesa tipa 2 u idućih 7 godina.

Potaknut ćete funkcioniranje bubrega

Kada u potpunosti prestanete piti sokove, bubrezi će početi bolje funkcionirati. Počet će bolje čistiti toksine iz tijela, stabilizirat će razinu šećera u krvi i bolje će apsorbirati minerale. Jedno istraživanje je pokazalo da žene koje svakodnevno piju sokove, imaju čak dvostruko veći rizik od nastanka problema u radu bubrega.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Bio-Kult
Bio-Kult, 60 kapsula
115.00kn
145.00kn

Bio-Kult sadrži 14 sojeva kulture živih mikroorganizama te je jedini sa 14 sojeva.

KUPI OVDJE
Ladival Children SPF50
Ladival Children SPF50 + GRATIS Ladival Akut gel
118.30kn
136.80kn

Naručite Ladival Children SPF50 i na poklon ćete dobiti Ladival Akut

KUPI OVDJE
Card image cap
Jednokratne maske za lice troslojne, 50 komada
18.99kn
55.00kn

Jednokratne, troslojne maske za lice.

KUPI OVDJE
Card image cap
Skinage Collagen Elegance 10.000, Yasenka
199.00kn
285.00kn

Hrani kožu iznutra, pomaže boljem tenu, potiče rast kose i jača nokte te uspješno smanjuje bore.

KUPI OVDJE
Card image cap
Termo zdjele Avanza white Small paket
149.00kn
163.99kn

Za velike i male, u Small paketu se nalaze dvije veličine termo zdjela (0,6L,5L).

KUPI OVDJE
Card image cap
Probielle Immune, 30 kapsula
79.00kn

Specijalno osmišljena kombinacija sojeva bakterija, vitamina i minerala s ciljem podizanja imuniteta

KUPI OVDJE

Najnovije

Najčitanije