Kako svaki put izabrati dobru lubenicu? Lako uz ovih 7 jednostavnih savjeta

Kako svaki put izabrati dobru lubenicu? Lako uz ovih 7 jednostavnih savjeta

Kako svaki put izabrati dobru lubenicu? Lako uz ovih 7 jednostavnih savjeta
  • Objavljeno: Četvrtak, 13.07.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Malo je stvari koje su više razočaravajuće od toga kada kući donesete neukusnu lubenicu. Izbjegnite grižnju savjesti zbog lošeg odabira lubenice tako što ćete naučiti kako odabrati savršeno zrelu lubenicu iz gomile primjeraka u trgovini. Nekoliko jednostavnih vizualnih i zvučnih indikatora je sve što vam je potrebno kako biste svaki put bili sigurni da ste iz trgovine izašli s najslađom i najukusnijom lubenicom.

Uzorak na kori

Boja lubenice pomaže u određivanju zrelosti voća. Trebali biste odabrati lubenicu koja ima jasan i jednolik uzorak pruga. Zelene pruge trebaju biti tamno zelene, dok blijede pruge trebaju biti svijetlo žute. Osim toga, možda ćete htjeti odabrati lubenicu koja se ne ističe izgledom. Lubenice koje imaju izrazito sjajnu koru su obično nedovoljno zrele.

Pjega ležišta

Jedan od najvažnijih pokazatelja kvalitete lubenice je pjega na kojoj je bila polegnuta na zemlji. Pregledajte lubenicu i pronađite veliku mrlju na kojoj kora nema boju, to je ta mrlja. U pravilu, boja pjege bi trebala biti kremasto žuta ili blizu narančaste, što ukazuje na punoću okusa lubenice. Ako je bijela ili svjetložuta, možda ćete htjeti odabrati drugu. Presvjetlo ležište lubenice sugerira da je lubenica bezokusna.

Izgled peteljke

Kako biste odabrali lubenicu koja je imala dovoljno vremena da sazre, obratite pozornost na njezinu stabljiku koja bi trebala biti suha i žuto-smeđa. Zelena stabljika može značiti da lubenica još nije zrela i da će joj nedostajati okus i slatkoća.

Zvuk kucanja

Iako vas ostali kupci u trgovini mogu čudno pogledavati, metoda kuckanja po lubenici vam može pomoći da odaberete onu najbolju. Lagano tapkajte i pozorno poslušajte zvuk koji proizvodi.

Ako zvuk zvuči duboko i šuplje, voće ima više vode i vjerojatno je zrelije. Nasuprot tome, ako kucanje zvuči glasno i gusto, to može značiti da je kora i dalje predebela i da voće nije sazrelo do punog kapaciteta.

Mrlje ili fleke po površini

Suhe linije koje nalikuju venama i sliče površinskim pukotinama su sjajni indikatori izuzetno slatke lubenice. Na tim je mjestima šećer curio iz voća. Provjerite jeste li pregledali sve strane lubenice prije nego što se odlučite za nju.

Omjer mase i veličine

Odradite mini trening ruku dok podižite lubenice u trgovini kako biste odabrali onu savršenu. Dobra lubenica bi trebala biti teža nego što izgleda. Teže lubenice su gušće, jer imaju veći sadržaj vode, što rezultira slađim okusom.

Oblik

Potražite lubenicu koja je okruglog i ravnomjernijeg oblika, za razliku od ovalne. Okrugle lubenice su slađe, dok su ovalnije obično vodenaste i slabijeg okusa. Također provjerite ima li nepravilnih izraslina na kori i ako ima, birajte drugu.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije