Kako Lactobacillus acidophilus može pomoći u održavanju zdravlja?

Kako Lactobacillus acidophilus može pomoći u održavanju zdravlja?

Kako Lactobacillus acidophilus može pomoći u održavanju zdravlja?
  • Objavljeno: Srijeda, 23.08.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Lactobacillus acidophilus jedna je od najpoznatijih i najčešće korištenih probiotičkih bakterija, a nalazimo ja u različitim fermentiranim proizvodima, poput jogurta te u dodacima prehrani.

Ova probiotička bakterija važan je stanovnik našeg probavnog sustava, a ime je dobila po mliječnoj kiselini (engl. lactic acid) koju proizvodi uz pomoć laktaze. Laktaza je enzim koji cijepanjem šećera laktozeproizvodi mliječnu kiselinu.

L. acidophilus se posljednjih godina opsežno ispituje, a postojeći dokazi govore kako ta korisna bakterija pokazuje brojne pozitivne učinke na zdravlje.

Zdravlje probavnog sustava

Probavni sustav dom je milijardama bakterija koje igraju važnu ulogu u održavanju našeg zdravlja. Rod Lactobacillus samo je jedan od rodova korisnih bakterija. Bakterije iz ovoga roda proizvode mliječnu kiselinu čime sprječavaju štetne bakterije u naseljavanju naših crijeva.

L. acidophilus može utjecati na povećanje udjela ostalih dobrih bakterija u našem probavnom sustavu, uključujući druge laktobacile i bakterije iz roda Bifidobacterium. Osim toga, L. acidophilus može povećati razinu kratkolančanih masnih kiselina, kao što je butirat, koje pomažu u održavanju zdravlja probavnog sustava.

Proljev

Postoje brojni razlozi pojave proljeva, a jedan od njih je svakako bakterijska infekcija. Proljev može biti vrlo opasan ako je dugotrajan jer rezultira gubitkom tekućine iz organizma, a u nekim slučajevima i dehidracijom.

Pregledni rad koji je uključio 12 znanstvenih istraživanja pokazao je da kombinacija bakterije L. acidophilus i drugih probiotičkih bakterija može pomoći u prevenciji i liječenju proljeva.

Sindrom iritabilnog crijeva

Sindrom iritabilnog crijeva (IBS) čest je poremećaj koji pogađa 10-15% odraslih osoba, a očituje se bolovima u abdomenu i promijenjenim ritmom pražnjenja crijeva u trajanju od najmanje tri mjeseca.

Brojne studije su ispitivale mogu li probiotici pomoći u poboljšanju simptoma IBS-a, a rezultati su pokazali kako probiotik L. acidophilus može dovesti do poboljšanja simptoma IBS-a, kao što su bolovi u abdomenu i nadutost.

Vaginalne infekcije

Bakterijske vaginoze i vulvovaginalne kandidijaze najčešće su vrste vaginalnih infekcija. Zbog svoje sposobnosti da proizvode mliječnu kiselinu koja sprječava rast štetnih bakterija, L. acidophilus u obliku dodatka prehrani može biti koristan u prevenciji spomenutih vaginalnih infekcija.

Lactobacillus acidophilus je prirodno prisutan u fermentiranoj hrani, kao što je kiseli kupus, miso i tempeh. Osim toga, dodaje se i druge namirnice poput sira i jogurta, a dostupan je i u obliku dodataka prehrani.

PROBalans iz PharmaSa je dodatak prehrani s inovativnom formulom hrvatskih stručnjaka.

Naime, osim bakterije Lactobacillus acidophilus, sadrži i probiotičke bakterije Lactobacillus casei i Bifidobacterium animalis ssp. lactiste cink, vitamin B6, apigenin i ekstrakt paprene metvice koji djeluju sinergijski na probavu i metabolizam.

Više informacija potražite na www.probalans.hr!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije