Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Kako Lactobacillus acidophilus može pomoći u održavanju zdravlja?

Kako Lactobacillus acidophilus može pomoći u održavanju zdravlja?

Kako Lactobacillus acidophilus može pomoći u održavanju zdravlja?
  • Objavljeno: Srijeda, 23.08.2017.
  • Broj pregleda: 2.803
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kako Lactobacillus acidophilus može pomoći u održavanju zdravlja?

Lactobacillus acidophilus jedna je od najpoznatijih i najčešće korištenih probiotičkih bakterija, a nalazimo ja u različitim fermentiranim proizvodima, poput jogurta te u dodacima prehrani.

Ova probiotička bakterija važan je stanovnik našeg probavnog sustava, a ime je dobila po mliječnoj kiselini (engl. lactic acid) koju proizvodi uz pomoć laktaze. Laktaza je enzim koji cijepanjem šećera laktozeproizvodi mliječnu kiselinu.

L. acidophilus se posljednjih godina opsežno ispituje, a postojeći dokazi govore kako ta korisna bakterija pokazuje brojne pozitivne učinke na zdravlje.

Zdravlje probavnog sustava

Probavni sustav dom je milijardama bakterija koje igraju važnu ulogu u održavanju našeg zdravlja. Rod Lactobacillus samo je jedan od rodova korisnih bakterija. Bakterije iz ovoga roda proizvode mliječnu kiselinu čime sprječavaju štetne bakterije u naseljavanju naših crijeva.

L. acidophilus može utjecati na povećanje udjela ostalih dobrih bakterija u našem probavnom sustavu, uključujući druge laktobacile i bakterije iz roda Bifidobacterium. Osim toga, L. acidophilus može povećati razinu kratkolančanih masnih kiselina, kao što je butirat, koje pomažu u održavanju zdravlja probavnog sustava.

Proljev

Postoje brojni razlozi pojave proljeva, a jedan od njih je svakako bakterijska infekcija. Proljev može biti vrlo opasan ako je dugotrajan jer rezultira gubitkom tekućine iz organizma, a u nekim slučajevima i dehidracijom.

Pregledni rad koji je uključio 12 znanstvenih istraživanja pokazao je da kombinacija bakterije L. acidophilus i drugih probiotičkih bakterija može pomoći u prevenciji i liječenju proljeva.

Sindrom iritabilnog crijeva

Sindrom iritabilnog crijeva (IBS) čest je poremećaj koji pogađa 10-15% odraslih osoba, a očituje se bolovima u abdomenu i promijenjenim ritmom pražnjenja crijeva u trajanju od najmanje tri mjeseca.

Brojne studije su ispitivale mogu li probiotici pomoći u poboljšanju simptoma IBS-a, a rezultati su pokazali kako probiotik L. acidophilus može dovesti do poboljšanja simptoma IBS-a, kao što su bolovi u abdomenu i nadutost.

Vaginalne infekcije

Bakterijske vaginoze i vulvovaginalne kandidijaze najčešće su vrste vaginalnih infekcija. Zbog svoje sposobnosti da proizvode mliječnu kiselinu koja sprječava rast štetnih bakterija, L. acidophilus u obliku dodatka prehrani može biti koristan u prevenciji spomenutih vaginalnih infekcija.

Lactobacillus acidophilus je prirodno prisutan u fermentiranoj hrani, kao što je kiseli kupus, miso i tempeh. Osim toga, dodaje se i druge namirnice poput sira i jogurta, a dostupan je i u obliku dodataka prehrani.

PROBalans iz PharmaSa je dodatak prehrani s inovativnom formulom hrvatskih stručnjaka.

Naime, osim bakterije Lactobacillus acidophilus, sadrži i probiotičke bakterije Lactobacillus casei i Bifidobacterium animalis ssp. lactiste cink, vitamin B6, apigenin i ekstrakt paprene metvice koji djeluju sinergijski na probavu i metabolizam.

Više informacija potražite na www.probalans.hr!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije