Kako prijeći na bezglutensku prehranu?

Kako prijeći na bezglutensku prehranu?

Kako prijeći na bezglutensku prehranu?
  • Objavljeno: Utorak, 21.01.2014.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kad zbog zdravstvenih razloga, odnosno zbog dijagnoze celijakije, morate prijeći na dijetu bez glutena, kroz glavu će vam proći stotinu pitanja i nedoumica. Imate osjećaj da vam se čitav život preko noći preokrenuo naglavačke. Sva ona hrana u kojoj ste do jučer uživali, preko noći postaje otrov, obroci koje ste vezali za neke vaše male rituale su sada zabranjena hrana, nešto što je za vaše zdravlje otrovno i destruktivno. Navike koje ste imali za doručak ili ručak, u određeno doba dana, kava i kroasan sa prijateljima, fešte i proslave, sve sada dobiva drugačiju sliku i odjednom se osjećate zbunjeno, izolirano, neshvaćeno, frustrirano.  

Ipak, danas kada toliko puno znamo o nutricionizmu nije više dovoljno samo trajno izbaciti gluten iz prehrane.

Biti na bezglutenskoj dijeti znači  informirati se, otvarati nove vidike, uvoditi nove namirnice, jesti uravnoteženo. Biti kreativan i maštovit u izboru namirnica i kuhanju.

Svakako i apsolutno izbjegavajte svu hranu kojoj ne prepoznajete porijeklo, tj. njene sastavne, ogoljene namirnice.

Pokušajte gledati na prehranu bez glutena kao na pozitivnu stvar, na nove mogućnosti i proširenje izbora namirnica. Odmaknite se od pohane, masne, pržene hrane, kruha za ama baš svaki obrok u toku dana, jeftinih pašteta i instant hrane (ne samo cjenovno, već i kvalitativno).

Unesite boje u svoj svakodnevni jelovnik, sezonsko voće i povrće, orašaste plodove, meso, slatko, sve ama baš sve što smijete. A toga je, vjerujte, puno više nego onoga što ne smijete. I eto, otuda krenite gledati na bezglutensku dijetu kao na nešto pozitivno.

Pokušajte izbjegavati, ako vam to pomaže prihvatiti dijetu bez glutena, termine poput: zabranjena i dopuštena hrana (jer meni osobno to zvuči grozno zapovjednički i vojnički). Ili režim prehrane; grozan termin zar ne? Radije koristite hrana sa i bez glutena, ili jednostavno, prehrana ili plan prehrane. Možda će vam zvučati manje restriktivno i ograničavajuće, možda počnete na nju gledati kao na nešto što svjesno birate.

Bit ćete ponosni na sebe kada ustrajete u dijeti, a to je zaista odličan osjećaj, vrjedniji od svakog čeznutljivog pogleda prema pizzeriji ili onom hrskavom, toplom kroasanu. Iznenadit ćete se kada shvatite da ste osoba koja ima veliku samokontrolu i disciplinu.

Budite si prioritet. Ako se ranije nikada niste zamarali sa hranom i time što jedete, ako ste živjeli od dostava iz obližnjeg fast fooda ili pizzerije, hrane koju ste  tako olako uzimali zdravo za gotovo i usput, gotovo neprimjetno  kupovali... Shvatite da ćete sada, da biste uopće ostali zdravi i živi, morati tome pridavati puno pažnje. Jako puno. I puno vremena. Ako ga nemate, stvorite ga kako god znate.

Radite na sebi; informirajte se o žitaricama, nabavite literaturu, proučavajte. Znanje o prehrani je za vas od životnog značaja. Nemojte se zapustiti.

Svi na bezglutensku prehranu. Bilo bi idealno da svi ukućani prijeđu na bezglutensku prehranu, ali puno puta to nije moguće, što zbog financija, a što zbog samih navika ljudi.  U tom slučaju, pokušajte vi njima ograničiti manevarski prostor, a ne da ste vi ti koji su stjerani u kut. Odredite im samo jednu površinu u kuhinji na kojoj mogu rezati kruh, mrviti do mile volje ili odlagati glutenske namirnice.

Zavrnite rukave. Ovisno o tome kakve su vam prehrambene navike bile do otkrivanja dijagnoze, bilo bi dobro očistiti cijelu kuhinju.

Reorganizirajte skladišni prostor. Imajte na umu da glutenske i bezglutenske namirnice nemaju što raditi zajedno u istom kuhinjskom elementu. Netko bi rekao da je to paranoično, ali je barem sigurno.

Prepakirajte sipke namirnice koje kontaminiraju atmosferu česticama glutena (poput pšeničnog  brašna, griza ili mrvica) u zatvorene plastične kontejnere i držite ih daleko od vaših bezglutenskih namirnica.

Posebna spremišta. Osigurajte si poseban ormarić u kojem ćete čuvati samo bezglutenske namirnice ili samo one sa glutenom, vi odaberite kako ćete si organizirati kuhinju.

Kuhinjski pribor. Ne trebate panično nabavljati apsolutno sav kuhinjski pribor u paru; jedan za vas, a drugi za glutenske ukućane jer se u brzini duplog kuhanja vrlo lako pomiješaju, čak i ako su različitih boja. Dovoljno je da posvetite pažnju rupičastom priboru i materijalu od kojeg je napravljen; raznim cjedilicama, ribežima, rupičastim hvataljkama. Bilo bi poželjno da tjesteninu sa glutenom  i slične namirnice kuhate u samo jednom određenom loncu i da su svi u kući o tome obaviješteni.

www.abeona.hr

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije