Kako vaša prehrana može postati zdravija?

Kako vaša prehrana može postati zdravija?

Kako vaša prehrana može postati zdravija?
  • Objavljeno: Petak, 27.02.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Svi bi se mi htjeli konstantno zdravo hraniti, ali to u većini slučajeva nije moguće. Životni tempo je ubrzan i zaboravljamo se posvetiti prehrambenim navikama. Možda ste postavili cilj koji vam se čini nedostižan. Upravo u tome najčešće i jest problem. Promjene u prehrambenim navikama trebate uvoditi postupno i polako.

Počnite s onim što pijete

Sokovi i procesuirani voćni sokovi su prepuni šećera, a brojna istraživanja su pokazala da povećavaju rizik od nastanka pretilosti. Kave s dodacima, kao što su mlijeko i šećer, također ne idu na ruku vašoj liniji. Stoga, za početak prestanite te kalorije unositi putem pića. Većinu vremena pijte nezaslađene čajeve i običnu vodu. Ako želite popiti sok, popijte svježe iscijeđeni voćni sok, ali pripazite s količinom jer i on sadrži šećere.

Shvatite da zaslužujete jesti kvalitetno

Užurban tempo života nas često prisiljava da žrtvujemo zdravlje. Postoji vjerovanje da kuhanje oduzima previše vremena i upravo zbog toga se češće odlučimo na brze i nekvalitetne obroke. No, kvalitetni i kuhani obroci trebaju postati dio vaših životnih navika. Brzu hranu jedite što rjeđe i uvijek se odlučite za cjelovite namirnice.

Jedite kvalitetan doručak

Milijuni ljudi diljem svijeta preskaču doručak, iako su svi upoznati s činjenicom da je to najvažniji obrok u danu. Istraživanja provedena na predškolcima pokazuju da preskakanje doručka povećava rizik od nastanka pretilosti kasnije u životu. Doručkujte jaja, zobene pahuljice, jogurt, smoothie ili tost. To su sve jednostavna i ukusna jela koja će vam pomoći da kasnije u danu ne osjećate žudnju za grickalicama.

Isplanirajte što ćete jesti cijeli tjedan

Za to vam je potrebno svega 30 minuta. Na dane, za koje ćete znati da ćete imati užurbani tempo, skuhajte varivo i jedite ga dva dana. Obroke kombinirajte tako da budu praktični i zdravi. U hladnjaku uvijek imajte spremno narezano svježe povrće i voće, kuhana jaja, orašaste plodove i sjemenke. Zdrava prehrana se mora planirati unaprijed kako bi se mogla provesti kako treba i postala nezamisliv dio života.

Budite pametni kada jedete vani

Naravno da ćete tu i tamo poželjeti pojesti nešto nezdravo ili barem manje zdravo, ali probajte uvijek pojesti najmanje nezdravu verziju određenog jela. Izbjegavajte prženu hranu i jedite povrće i salate. Obroci koje jedete vani mogu biti ukusni i zdravi. Izbjegavajte umake jer oni u pravilu sadrže veliki broj kalorija. Jela začinite sami i što manje ih solite.

Uvijek imajte rezervni plan

Ako znate da pod pauzom na poslu nećete stići pojesti kuhani obrok, pripremite zdravi sendvič od cjelovitih žitarica, proteina i povrća. Također, ne zaboravite se opskrbiti zdravim grickalicama jer ćete tako izbjeći posezanje za nezdravim grickalicama, brzom hranom i pekarskim proizvodima. Energetske pločice, orašasti plodovi i sjemenke su zdrave grickalice praktične za nošenje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije