Cezar salata: Recept za najpoznatiju salatu na svijetu - vrijeme da je sami pripremite

Cezar salata: Recept za najpoznatiju salatu na svijetu - vrijeme da je sami pripremite

Cezar salata: Recept za najpoznatiju salatu na svijetu - vrijeme da je sami pripremite
  • Objavljeno: Subota, 17.08.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kategorija: Zdrava prehrana

Cezar salatu je osmislio Caesar Cardini, talijanski kuhar koji je imao restoran u Meksiku, gdje je salata i nastala 1924. godine. Cardini ju je navodno spontano napravio na Dan nezavisnosti SAD-a, 4. srpnja, kada je restoran bio pun gostiju, a zalihe namirnica su bile pri kraju. Tada je iskoristio ono što mu je bilo dostupno i tako osmislio Cezar salatu.

Danas je Cezar salata popularna diljem svijeta upravo zato što je vrlo ukusna i lagana te se jednostavno priprema. Kombinacija svježe rimske salate, trakica piletine, hrskavih krutona i kremastog dresinga mnogima je idealan izbor za lagani ručak ili zasitni međuobrok.

Sastojci:

  • 300 g pilećih prsa
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • sol i papar po ukusu
  • 100 g krutona (domaći ili kupljeni)
  • 1 velika glavica rimske salate (oko 200 g)
  • 50 g parmezana (naribanog)

Za dresing:

  • 1 jaje (ili 1 žlica majoneze ako želite izbjeći sirova jaja)
  • 2 fileta inćuna (oko 10 g)
  • 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckanog)
  • 2 žlice limunovog soka
  • 1 žličica Dijon senfa
  • 100 ml maslinovog ulja
  • 25 g naribanog parmezana
  • sol i papar po ukusu

Priprema:

  • Zagrijte pećnicu na 200 °C. Pileća prsa premažite s malo maslinovog ulja, posolite i popaprite. Pecite piletinu u pećnici 20-25 minuta dok ne postane zlatno smeđa i pečena do kraja. Ostavite da se ohladi, a zatim narežite na tanke trakice.
  • Ako radite domaće krutone, narežite stari kruh na kockice (oko 2 cm). Prelijte ih s malo maslinovog ulja, posolite i popaprite. Pecite ih u pećnici na 180 °C dok ne postanu zlatno smeđi i hrskavi, 10-15 minuta.
  • Za pripremu dresinga, ako koristite jaje, stavite ga u blender zajedno s inćunima, češnjakom, limunovim sokom i senfom. Ako ne koristite jaje, zamijenite ga majonezom. Polako dodajte maslinovo ulje dok miješate kako biste dobili kremasti dresing. Dodajte naribani parmezan, sol i papar po ukusu i još jednom dobro promiješajte.
  • Isperite i osušite listove rimske salate, zatim ih natrgajte na manje komade. U veliku zdjelu stavite salatu, dodajte trakice piletine, krutone i naribani parmezan. Prelijte dresingom i dobro promiješajte. Poslužite odmah, po želji pospite dodatnim parmezanom i svježe mljevenim crnim paprom.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije